Животновъди:100 лв. на крава или оставка

Помощите по de minimis да се изплащат на животинска единица, настояват от бранша

агро

от Цанка Семерджиева 99 прегледа 0

Спешно да се свика консултативният съвет по животновъдство, за да се увеличи бюджета на програма de minimis, а помощта да се дава на животинска единица. За това настояха от Асоциациите на биволовъдите и говедовъдите от Южна България.

Настояваме за 100 лв. помощ за млекодайна крава, ако не я получим, искаме оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Парите ни трябват сега, за да оцелеем, заяви Бойко Синапов от „Обединени български животновъди”.

27 млн. лв. е бюджетът на програмата, което е крайно недостатъчно. Предвидено е 80 лв. да получат месодайните крави, а едва 15 лв. млечните. Толкова е подкрепата и за овца, допълни Петър Митев от Крепост. Ако получа по 15 лв. за крава, ще дам помощта на министъра, тъй като това е подигравка с труда ни, допълни той.

Искаме равноправно разпределение на средстата, за да го има браншът, заяви Мария Степанчева, председател на Асоциацията на българските биволовъди. Недоволството на говедовъдите е свързано с факта, че м.г. заради проблемите на овцевъдите, те получили на два пъти подкрепа от de minimis. Сега отново щели да получат повече, тъй като били материално изостанали. В момента и ние имаме проблеми, тъй като изкупните цени падат, а растат цените на фуражите, водата, електроенергията, браншът е в криза, казаха говедовъди.

Те се надяват до дни съветът да бъде свикан и проблемите да се решат. Ако министърът не ни обърне внимание, ще обясним проблемите на министър- председателя Бойко Борисов, заявиха още фермерите.

Коментари