Земеделци купуват земя и техника на кредит

"Агрион Финанс" предлага промоционални условия по универсалния ипотечен кредит с лихва от 2.9% за първата година

агро

от Екип Марица 757 прегледа 0

Всеки трети земеделски производител е готов да ипотекира земята си, за да изтегли кредит, който да обезпечи дейността му. Това става ясно от проучване на нагласите на фермерите, направено от „Агрион“. Сред най-честите причини за тегленето на кредити, е покупката на земеделска земя с цел уедряване на стопанствата и развиване на модерно земеделие. Земеделците теглят заеми също и за покупка на техника или за капиталови разходи, става ясно още от изследването. Според него жителите на столицата и другите големи градове са по-склонни да теглят заеми, като най-активни са земеделците между 35-44 години, които разчитат на механизирана обработка на земята и следват най-новите тенденции в земеделието. Притиснати от тежките условия и тромавите процедури на банковите институции, обаче, все повече земеделци търсят алтернативни източници на финансиране в лицето на специализираните кредитни дружества, където процедурите са максимално опростени, а сроковете са значително по-кратки.

Сред най-търсените специализирани земеделски кредитни институции, които са алтернатива на банките, е „Агрион Финанс“. Компанията е дъщерна на лидера в професионалното управление на земеделски земи „Агрион Инвест“.

За да отговори на засиления интерес към финансовите продукти, дружеството обяви промоционални условия на универсалния си ипотечен кредит в евро. Лихвата за първата година е 2.9% при заем до 100 хил. евро и минимален срок на погасяване от 60 месеца. Гратисният период за плащане по главницата е 12 месеца, а след промоционалната първа година, лихвата по кредита до края на периода е 8,5%.

Компанията приема като обезпечение по кредита земеделска земя или други недвижими имоти, като процентът на финансиране може да достигне до 80% от размера на пазарната оценка на поземлените активи. Това е един от най-високите проценти финансиране на пазара на земеделски кредити в момента, твърдят пазарни анализатори. Друго сериозно улеснение за фермерите е, че остойностяването на земята е напълно безплатно за кредитополучателя и се извършва от експертите на компанията. Вноските могат да се разсрочат за период от 15 години.

За да се възползват от преференциалните условия, земеделските производители трябва да посетят щанда на „Агрион“ на международното изложение „БАТА АГРО“, което се провежда в Стара Загора от 15-18 май. Там те ще получат специален промо код, с който ще могат да кандидатстват във всеки един от регионалните офиси на компанията. Промоцията е валидна до 18 юни 2018 г., казаха от компанията, която е дъщерна на лидера в управлението на земеделски активи „Агрион Инвест“.

Изчисленията на експертите от „Агрион Финанс“ показват, че финансовият ефект за земеделските производители от промоционалната лихва може да достигне 5 600 евро. Пълните условия по ипотечния кредит и останалите възможности за финансиране може да се открият на адрес http://agrion.bg/bg/finance. Експертите по кредитни услуги, които са на щанда на „Агрион“, са готови да разяснят на всички желаещи възможностите, които кредитът осигурява, както и процеса за кандидатстване и одобрение.

„Целта ни е да улесним достъпа до кредити на малките и средни производители, които често не могат да отговорят на сложните изисквания на големите банки, казаха от „Агрион Финанс”. За разлика от другите кредитни институции в България, процедурата за кандидатстване е максимално опростена. Не се изисква откриването на допълнителни сметки, застраховки, въвличането на поръчители и съдлъжници. Няма изискване и за разработка на подробни бизнес планове, отчети и анализи. Кандидатстването е без такса ангажимент и такса за разглеждането на документи. На практика фермерът дължи нищо преди да е сигурен, че ще получи желаното финансиране. Няма дори разходи за оценка на обезпечението, а сроковете за кандидатстване са значително съкратени в сравнение с традиционното банково кредитиране. Компанията няма ограничения за сектора, в който работи земеделският производител./Марица

Коментари