Започна подписка за обявяването на Димитър Русев за "Почетен гражданин"

култура

от Михаил Михайлов 995 прегледа 0

Започна подписка за обявяването на Димитър Русев - Мутата за "Почетен гражданин" на Хасково. Списъци, на които всеки може да подкрепи кандидатурата на музиканта може да се намерят засега само в Галерия "Форум".

Гражданска инициатива предприе събирането на парафите за удостояването на основателя на Хасково Джаз фест, който тази година се проведе за двадесет и първия пореден път с титлата. Мутата е допринесъл страшно много за разпространението на културата и стойностната музикане само в Хасково, но и в целия регион. Като част от Димитровградското Джаз трио той обикаля училищата и детските градини и представя на децата различните музикални инструменти и извършва просветителска дейност.

Идеята e на хора на изкуството, като предложението за удостояването на Димитър Русев със званието Почетен гражданин на Хасково ще бъде внесено за разглеждане от общинския съвет на сесията през януари 2018 г., каза съветникът от Коалиция “За Хасково” Симеон Тодев. Идеята се зароди през септември на един от концертите на Джаз фестивалът и бе подкрепена от много любители на стилната музика и други общински съветници Георги Пеев и треньорът по борба Петър Кирев.

Сред първите подписали се в подкрепа на номинацията на Димитър Русев са художникът Симеон Тодев и фотографът Славян Костов. Тази вечер в галерията от 17,30 часа ще бъде представен календарът на Община Хасково за 2018 година и се очаква много хора да подкрепят идеята.

Димитър Русев е изявен китарист свирил в групата "Лотос" и редица други местни формации. Мутата е известен и с това че си партнира много добре с Американското посолство, Унгарския, Полския и Чешкия културни институти в България. На базата на това добро сътрудничество джазменът е канил много известни музиканти да се изявяват на хасковска сцена. Някои от тях са били и носители на "Грами". Той е организирал стотици изложби и е представял различни филми от тези и други страни в целия регион.

Димитър Русев е роден през 1958 г. в Хасково. Започва да свири на китара на 12 години. В периода 1971 – 1977 година свири в рок група “Лотос” към Младежки дом, Хасково. През 1973 г. групата печели конкурс и наградата е екскурзия и концерт на Балатон в Унгария. В периода 1981 – 1983 година организира Клуб-лектория за Джаз. Там представя джаз изпълнители от Европа и САЩ с музикален и биографичен материал. От 1980 до 1995 година свири в групи за популярна музика. Турнета в Черна гора и Гърция. През 1986 година е един от основателите на Джаз клуб Хасково. От 1988 година е негов председател. През 1995 – 2001 година създава Русев Джаз Бенд, с който изнася концерти в България. В периода 1995 – 2001 година е автор и водещ на специализирано предаване за джаз музика в програмата на радио Хасково 95,3 mhz. След закриването на радиото продължава да води предаването в програмата на радио Метроном 87,6 mhz до 2006 година.

Мутата е инициатор и организатор на традиционните фестивали: Международен фестивал HASKOVO JAZZ, през септември, Джазово лято в комплекс Русалка, през август, Младежки джаз фестивал Димитровград, през октомври. Автор е на музикално образователната програма за децата от детските градини “В приказния свят на Джаза”. Тази програма Димитър Русев изнася вече пет години във всички детски градини на община Димитровград. От 2001 година е музикален ръководител на Акустично Джазово Трио от Димитровград. Димитър Русев е носител на редица награди, включително и международни.

Албуми с авторска музика: “Другите времена” (1998), “Русев Бенд” (2000), “Усещане” (2007), “Песента на вятъра” (2010). Концерти в Гърция, Турция, Франция, Египет./Хасковска Марица

Коментари