Записки по Истанбулските конвенции

Или защо Бай Ганьо уби автора си?

Коментари

от Делян Аврамов 3104 прегледа 0

Булката на Финли-Пол с шаферките си на женското парти преди сватбата

"Ако Джендо беше джендър, щяхме, може би, да четем „Записки по истанбулските конвенции”, мислеше си Финли. Всъщност, мислеше се за Финли. Пък може и да му е сестра, понеже гълта „Дегазин” и други лекарствени гъзории, рекламирани между турския, индийския и бразилския сапунен сериал.

Тъй да се рече, Финли, или оня, дето се мислеше за него, продължи да си мисли: "Истанбул, Босфора, гондоли, босфорски гондолиери...Атон”. Вероятно там – в миналото, някой би следвало да напише и „История славяноджендърска”, мечтаеше си Финли, или онзи, който се смяташе за него.

„Идейки си запъхтяна
вечерта веднъж,
джендър вир-водица стана
в цъфналата ръж.”

Изрецитира Финли. Всъщност Финли се казваше Пол. От мъжки пол пишеше в личната му карта. Откакто обаче Пол не беше сигурен за пола си, взе да се нарича Финли. А не беше сигурен за пола си, защото се чувстваше жертва на домашно насилие. Биеше го собствената му съпруга. Тя беше мила жена – с мустаци, брада и бакенбарди. Вдигнаха сватба, когато самата тя бе призната за жена - жертва на домашно насилие в Афганистан. Даже лежа в женското крило на РПЦ-Харманли преди да се вземат с Финли, Пол или както там се казваше описваният тук.

Брадатата съпруга на Финли донесе и странен чеиз. Дълго време тя не му даваше да погледне в двата сандъка. Те кротко си лежаха в мазето на къщата им в едно тополовградско село. Веднъж Пол-Финли надникна тайно в сандъците. Чеизът на нежната му брадата половинка се състоеше от автомати „Калашников”, няколко гранатомета и тротилови шашки. Жената на Финли обаче се усети, че й е ровил в чеиза, и тогава мъжът в семейството за първи път стана жертва на домашно насилие от съпругата си.
Че Финли яде бой от благоверната си, бързо се разчу в селцето. Местните го съжалиха и го поканиха да пийне с тях в кръчмата. Вместо той, обаче се появи тя. И тях ги би. Те пък не можаха да минат за жертви на домашното насилие и да попаднат под закрилата на Конвенцията. „Това нашето е нещо като съвременен прочит на „Под игото”, ама върви като на „Под дъгата”, сумтеше един от по-окатите с налети от сълзи очи и пълна чаша ракия в ръката.

Покрай семейството на Пол-Финли и сериалите нищо друго не се случваше в селцето. Така изпуснаха новината за двете Кореи, които излизат с обединен отбор за зимната олимпиада. Докато преговаряли двете страни, един от севернокорейците рекъл на колегата си от Юга: „Предайте се или ще умрем от глад!”. Това обаче не убягна от ушите на някои хора в България и поискаха референдум под наслов „Подайте си оставките от Народното събрание, за да не умрем от глад!”. Ако си мислите, че това е за народна кауза, бъркате се. Просто лозунгът бе издигнат от по-малките и гладни партии, които не успяха да минат процентчето за субсидийката. На народа не му пукаше, а на Финли, който всъщност се казваше Пол, също хич не му беше до това. От известно време нежната му брадата половинка го ивреше да отидат до родния на Финли Лондон и да се разходят с големи раници на гърба по площад „Трафалгар”. „Ама много жици стърчат от раниците на тая – моята. Пък и защо по площад „Трафалгар”, тя да не е генерал Владимир Вазов”, бушуваха обърканите мисли в главата на Финли. Прокрадна му се и идеята за развод. Щом жена му обаче разбра, не го би само тя, а повика и шаферките от сватбата им. Те бяха все нейни верни приятелки от ИДИЛ и Ал-Кайда. Голям лобут яде завалията, та даже се наложи да го завиват в овчи кожи. Там му разказаха за овчаря Джендо, който нямал нищо общо с джендърите, и за градацията му в поборник за свобода и независимост. „Щото, свободата, скъпи ми Финли, се намира на върха на копието”, цитира бай Станчо Мигел де Сервантес. Цитира го, щото го беше чел. За разлика от него внукът му не го беше чел, но обичаше да заема гражданска позиция. Даже участва и в телевизионно предаване-диспут за култура. Там стана дума и за карикатурата на Илия Бешков. „Защо Бай Ганьо всъщност уби автора си”, попита водещият. Последва дълга пауза. Сетне се обади внукът на бай Станчо: „Щото единият искал лифт, а другият не искал!”.
Финли изключи телевизора и потъна в самотата си./Марица

Коментари