Записаха 11 песни на крепосткия хор за БНР

Певиците ще изнесат рецитал на празника на селото - 21 май

култура

от Михаил Михайлов 1807 прегледа 0

11 от автентичните песни на крепосткия фолклорен хор бяха записани за БНР. Водещият на фолклорното предаване по Радио Стара Загора Николай Николаев и тонрежисьор направиха записи на 25-те жени от уникалния хор за народно пеене, който е със статут на представителен за страната.

Средствата за звукозаписа са осигурени от община Димитровград. А поводът е 65-ата годишнина от основаването на хора.

Николай Николаев е стар приятел на крепостчани, той бе запленен от магията на автентичното им пеене още преди години, а миналата беше и част от журито на традиционния събор „Читалището - храм на българския дух”, заедно с друг негов съгражданин академик Крум Георгиев. Тази година националният събор ще е отново на празника на селото 21 май, когато е патронният празник на местната църква „Св. св. Константин и Елена”.

Записите протекоха в продължение на пет часа в понеделник, като започнаха в 10 часа сутринта и завършиха в 16,30 часа. Хористките си ходиха по домовете, за да обядват.

Единадесетте песни са най-хубавите от богатия ни репертоар, каза ръководителят на хора Недялка Колева. Сред тях се открояват хитовете „Сън сънувах, Недоле”, „Алено конче”, „Заспала бяла Дафина” и емблематичната за селото „Изникнала е чурешка”. Празникът в Крепост е известен още и като празник на черешата, защото селото е най-големият производител на ранните плодове в региона, добави тя.

Фолклорният хор при читалище ”Селска пробуда-1927” е създаден през 1953 година. През годините той доказва своите качества в изяви на сцените в Бургас, София, Банско, Неделино, Хасково, Велико Търново, с. Доситеево, с. Рибарица – Тетевен, Свиленград, Раднево, Приморско, Смолян. Шест пъти носител на златни отличия от събора в Копривщица, лауреат на Роженския и Петропавловския събор.

Хорът на село Крепост участва и в международния фестивал „Мерсин” в Турция и е награден с плакет и почетния знак на град Мерсин.

В репертоара му влизат повече от 60 песни, взети всичките от местния фолклор. В момента в него пеят 27 жени, някои от тях са дъщери и внучки на основателките. Ръководител на хора от 1976 г. е Недялка Колева – носител на отличието „Маестро” от фестивала Еврофолк-2009, Приморско.

Коментари