Зала "Археология" доведе 1500 посетители повече в музея

Огромна метална каса "Бурджевъ", дарена от банка, могат да видят гостите

култура

от Михаил Михайлов 472 прегледа 0

1500 посетители повече са минали през Регионалния исторически музей в Хасково след откриването на зала "Археология". 4500 туристи са разгледали експозициите в РИМ до края на октомври 2017 година, а за цялата минала 2016-а посетителите са били общо 3000 души. До края на годината се очаква броят им да се увеличи с поне още толкова. Това заяви директорът на музея Пенко Добрев.
Добрев каза, че в тази бройка естествено не са включени хилядите посетители на перлата в короната на туризма в региона - Александровската гробница и Музея на тракийското изкуство в Източните Родопи.

От 16 ноември с научна конференция започват тържествата, посветени на 90-ата годишнина от организираното музейно дело в Хасково.
За догодина от културното средище са планирали да завършат ремонтите в Паскалевата къща и другите старинни сгради в града, за да бъдат включени и те в туристическите обиколки.


Напълно реновирана е и залата за нова и най-нова история на втория етаж в музея и в нея се подрежда изложба на нумизматичната колекция на РИМ - Хасково. Обновена е и залата за гостуващи изложби. В нея ще бъде разгледано на отделни табла и витрини възникването на паричните знаци - финикийците, през траките и прабългарите до нашето съвремие. Ще има специално облечен доброволец с костюм от монети, който ще е атракцията на експозицията. Тя ще остане в обновената зала до края на тази година. Залата има и четиристепенна форма на осветление.


Още в четвъртък гостите ще могат да видят красивата огромна метална каса от началото на миналия век, която бе дарена на музея от Банка ДСК. Припомняме, че миналата година тежкият сейф бе пренесен от десетина хамали и след реконструкция и освежаване ще може да бъде видян вече от посетителите. Касата е уникална и е изработена от един от най-добрите производители на сейфове на Балканите в началото на миналия век - Иван Бурджев от Плевен. Касите "Бурджевъ" са едни от най-надеждните и защитени, защото фабрикантът е плащал на касоразбивачи да му споделят къде са слабите места на отделните модели, за да ги подобри и защити по-добре от крадци.
Целта на тази изложба е да покажем, че Хасково и България отдавна са в Европа, защото още след Освобождението ставаме членове на Европейския монетарен съюз, който е нещо като предшественик на Европейската общност за стоманата и въглищата, обясни главен уредник д-р Красимира Узунова.

Двудневната юбилейна конференция ще стартира в 13 часа в четвъртък в зала "Хасково" с лекция на проф. Иля Прокопов на тема "Монетното съкровище в село Сърница". След това програмата включва лекции на доц. д-р Георги Нехризов, доц. д-р Румяна Чукова, гл. ас. д-р Веселка Кацарова и други. В трите заседания ще бъдат изнесени още десетки научни доклади на различни теми./Хасковска Марица

Коментари