Забраниха водата и във Владимирово заради уран

Три димитровградски села Върбица, Сталево и Светлина остават на водоноски

Регион

от Екип Марица 447 прегледа 0

Забраниха водата и във Владимирово заради уран

Ограничава се употребата на питейната вода в тополовградското село Владимирово, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Хасково.

Причината е отклонения по показателя “естествен уран”, за което сочат протоколи от изследвания на ВиК – Стара Загора, получени на 9 януари.

От протоколите се установяват завишени стойности на “естествен уран” в пробата вода от село Владимирово – 0.033 ± 0,003mg/l (при норма 0,03mg/l). Изследванията са извършени в Изпитвателна лаборатория ЕКОЛАБ към ДИАЛ ООД. Водата може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели – къпане и миене. РЗИ-Хасково е издала и връчила предписание на управителя на ВиК – Стара Загора, за осигуряване на вода за питейни нужди за населението на село Владимирово.

Във връзка с установени отклонения по показател “естествен уран”, на основание получени на 11 януари от ВиК – Димитровград протоколи от контролни изследвания, остава ограничението на употребата на питейната вода за питейни нужди и приготвяне на храна от населението в селата Върбица, Сталево и Светлина. Продължава осигуряването на вода за питейни нужди и приготвяне на храна с водоноски.

Припомняме, че водата в Хасково също остава забранена за пиене и готвене заради урана./Хасковска Марица

Коментари