Юбилей! Д-р Дражев посреща 80 г. на работа

Нямам друго състояние освен натовареното, казва хематологът

Хасково

от Цанка Семерджиева 902 прегледа 0

Д-р Георги Дражев е от хората, за които си казваш - искам да съм като него на 80 години. Толкова навършва днес хематологът, който все още работи на пълни обороти. Лабораторията е пълна с пациенти, които чакат него всеки ден. Работоспособността е следствие от всеотдайността към професията. Нямам друго състояние освен натовареното, мисля за пациентите си и след работа. Свикнал съм с натоварването, казва д-р Дражев, който през дългия си професионален живот е намерил време и за научни разработки.

Хематологията и имунологията са любовта ми, казва докторът по медицина, който има редица трудове, публикувани в наши и чужди списания и е чел доклади на различни места по света.

Георги Дражев е роден на 4 април 1939 г. в Пещера. Било Велики четвъртък. Завършил е медицина в Пловдив, но стажът му започнал в здравната служба на свиленградското с. Сладун. Там се грижел за жителите на 4 села, а в онези години там имаше много хора. В здравните служби се израждали бебета, всяка имала линейка, кабинети. За младия лекар воденето на раждане е голяма изпитание. Аз там, в Свиленградско, се калих в професията. Днес младите лекари няма къде да се калят, а ние бяхме истински лични лекари в онези години, казва д-р Дражев.

Градско дете, за мен беше изпитание да се озова на село. Когато ме пратиха на село, баща ми ми каза, че и там има хора и някой трябва да се грижи за тях, така че да тръгвам, спомня си докторът. Годините, прекарани в Сладун обаче, са най-хубавите ми. Имаше много млади хора, военни, учители, агрономи, кипеше истински живот, имаше кина, зали, в които се провеждаха различни мероприятия, казва той.

В Хасково се озовава през 1965 г., когато започва работа в Центъра по кръвопреливане. В него се правеше истинска наука под ръководството на проф. Петкан Проданов, казва д-р Дражев. Вероятно все още много хасковлии имат в личните си документи розово талонче в кръвната група. Това е част от работата на екипа му в онези години. Проф. Проданов е покойник.

Д-р Дражев е бил 4 години заместник главен лекар по медицинската част на хасковската болница. В този период направил първите си научни разработки в областта на хематоло​гията и имунологията. Взел две специалности по трансфузионна хематология и клинична имунология, защитил и дисертация, което за провинциален лекар е много значимо постижение.

Бумът на имунологията бил в края на 70-те и началото на 80- те г., а в Хасково д-р Джарев също работил в тази област. Изследванията му го отвеждат във Франция, където докладът му предизвиква истински фурор сред медиците. Той има редица разработки в областта на кръвосъсирването, таласемията и наследствените анемии, които в нашия регион и Средиземноморието са твърде чести. Днес медици​ната успешно се справя с това генетично заболяване, казва д-р Дражев.

Днес лабораторията, в която работи, се опитва и успешно прилага новостите в медицината. Методиките и реактивите, които използваме, са съгласувани с големите болници в страната, в крак сме с новостите, казва той.

Болно му е обаче, че има все по-нови и по-добри лекарства за хората, претърпели сърдечносъдови интервенции, които са скъпи за повечето от пациентите му. Тези заболявания се увеличават, страната ни е в челните места, а причините за това са много. Важно е обаче, че медицината се развива, казва докторът. Той има критики към здравната ни система, тъй като непрекъснато чува мнението на пациентите си, но казва, че голямото предимство у нас е лесният достъп до медицинско обслужване. Тук не се чака с дни и месеци за преглед, всеки може да се лекува в която болница избере, спешна помощ обслужва и неосигурените. Три лета изкарах в Англия и видях, че там не е така.

Вероятно днес д-р Дражев ще отпразнува 80-годишния си юбилей с колеги, пациенти и със семейството си. Той има две дъщери и трима внуци, съпругата му е инженер. Тя също не е оттук, но са успешно натурализирани хасковлии, казва докторът. Децата и внуците му са завършили Езиковата гимназия.

Коментари