Възстановяват най-успешния пловдивски отбор в Шампионската лига

Спартаклии организират честване на 85-годишния юбилей на Тодор Диев догодина

Интервю

от Михаил Михайлов 1101 прегледа 0

Председателят на инициативния комитет за възстановяване на славния някога тим на Спартак Пловдив Васил Христов Василев бе в Хасково. Старши научният сътрудник към БАН бе тук по повод създаването на фен клуб на знаменитите руски спортисти "Лев Яшин и Александър Белов". "Гладиаторите" имат четири мача в турнира, който сега се казва Шампионска лига. Те побеждават Партизани Тирана като домакини с 3:1 и губят като гост с 0:1, така играят и в следващия кръг срещу ПСВ Айндховен и губят в Пловдив с 0:1, а в Холандия завършват наравно 0:0. Така Спартак, който печели титлата в България през 1963 г. и спира деветте поредни титли на ЦСКА, става най-успешният клуб под тепетата в турнира на КЕШ и до днес с 1 победа, 1 равенство и 2 загуби при голова разлика 3:3. Славният клуб от Кючук Париж прекратява съществуването си на 11 август 2016 г.

- Господин Василев, вие живеете в София, а подкрепяте Спартак Пловдив, как се зароди любовта ви по "гладиаторите"?
- Много лесно! Когато бях млад, спартаклии имаха един от най-добрите отбори в страната. Те играеха модерен футбол, който беше предшественик на тоталния, а атаката им се водеше от легендата на тима Тодор Диев. Той беше уникален играч, така ме спечелиха на своя страна и ги подкрепям до днес. Освен това ние бяхме първият извънстоличен отбор, който спечели Купата на Съветската армия (сега турнирът е наследен от Купата на България) през 1958 година, а след това спряхме рекордната засега серия от девет поредни шампионски титли на ЦСКА София и станахме шампион на страната през 1963 година. Тогава имаше закон, чрез който "армейците" взимаха най-добрите играчи от всички клубове в страната, щом влезеха в казармата. Така имаха състезатели за три конкурентни отбора и затова спечелването на титлата от Спартак си беше истински подвиг.

- Казахте до днес, но от близо две години синьо-белият отбор от Пловдив не съществува?

- Да, за съжаление фалирахме и отборът бе разформирован през август 2016 година. Но скоро след това група верни спартаклии и бивши футболисти на клуба взехме решение да търсим начин да го възстановим, защото отборът ни е с традиции и освен носител на титлата и купата на страната има и вицешампионска титла на страната през 1962 г. и две втори места в турнира за купата през 1955 и 1959 г. Носител сме и на Балканската клубна купа през 1964 г.

- Кой влиза, освен вас, в инициативния комитет за възстановяването на Спартак?

- Ние сме двама съпредседатели с бившия футболист на клуба Михаил Георгиев. Освен това в управителния съвет влизат и петима други бивши спортисти като Иван Господинов, Тодор Георгиев, Иван Станков, Маргарит Камбарев и носителят на купата и титлата от 1958 и 1963 г. Тобия Момин.

- Какви са целите пред инициативния комитет за възстановяване на Спартак и колко реални са те?

- Целите ни са няколко и сме на път да реализираме вече най-голямата. Тя е намирането на нов спонсор. Другата е възобновяването на клуба и детско-юношеската школа към него, а впоследствие и ремонт на стадиона, който се намира в сърцето на Пловдив.

- Докъде стигнахте с намирането на спонсор и получавате ли съдействие от местната власт?

- Спонсор вече намерихме, или по-скоро собственик. Той е сериозен бизнесмен с инвестиционни намерения за няколко милиона лева. Динко Миленчев, който е собственик на верига казина, има изключително сериозен план за възраждането на клуба. Първата крачка ще е взимането на стадион “Тодор Диев" на концесия. Там ще бъдат вложени около 3 милиона лева. Планира се реконструкция на централния терен, трибуни за 5000 зрители, осветление и ремонт на сградата. В плановете на Миленчев влиза още изграждането на два изкуствени терена зад вратите, за да се осигурят добри условия за тренировките на децата.

Очаква се на сесия на ОбС стадион “Тодор Диев” да бъде отдаден на концесия и да започне грандиозният ремонт.

Новото дружество вече е член на БФС. Според Миленчев основната цел е изграждането на силна школа, в която към момента тренират 200 деца. От лятото възраждаме и мъжкия отбор, като ще започнем от най-ниското стъпало - Б областна група. Клубът е изцяло обезпечен финансово. Всички треньори и служители вече са на щат. Това напълно съвпада с целите, които си бяхме поставили от инициативния комитет.

- Какъв беше приносът на вас и колегите ви от инициативния комитет, за да се случи това радостно за всички спартаклии и любители на футбола събитие?

- Ние проведохме редица срещи. Първо с кмета на община Южна - Борислав Инчев, който е от ВМРО. Той ни обеща пълно съдействие и благодарение на него децата тренират на базата на клуба, която преди беше заключена. После писахме и открито писмо до областния управител Здравко Димитров и кмета на Пловдив Иван Тотев. После и те ни приеха в кабинетите си. Разговаряхме с Димитров и зам.-кмета Тютюнков, които също обещаха съдействие. А новите собственици на клуба имат и намерение да изградят и хотел за спортисти на базата в Кючук Париж.

- Смятаме догодина да направим сериозна организация за честването на 85-ата годишнина от рождението на легендата ни Тодор Диев на 28 януари. Спартак е клуб с традиции, дал много национални състезатели като братя Атанас и Иван Манолови, Димитър Димов, Иван Сотиров, сегашната звезда на Ботев Тодор Неделев също е от нашата школа.

Коментари