Възпитаници на "Колорит" спечелиха стипендии

Таня Борисова ще си взема с наградата машинка за татуиране

култура

от Михаил Михайлов 361 прегледа 0

Двама талантливи творци от школа "Колорит" спечелиха стипендии на фондация "Комунитас". Станислав Иванов и Таня Борисова са се преборили в конкуренция със стотици деца от цялата страна и са получили "основните стипендии" на фондацията, които са в размер 700 лева. Сумата се изплаща на талантливи деца в различни сфери на вноски по 100 лева месечно, а 200 лева от нея отива задължително за закупуването на литература.


Художничката Таня Борисова е деветокласничка в ПМГ "Акад. Боян Петканчин". Тя е специалност "Информационни технологии с английски и немски език". Таня рисува от четири годишна. Тя каза, че ще си спести парите от стипендията и с тях ще си закупи машинка за татуиране, защото мечтата и е да си има свое тату студио. Борисова се е явила на конкурса на фондация "Комунитас" с над 15 свои картини на различна тематика.


Осмокласникът Станислав Иванов се е явил на конкурса с дванадесет свои скулптури. Той учи за екскурзовод в Гимназията по туризъм. Стънката ще използва парите от стипендията всеки месец. Шегува се, че може да си купи кола с тях или да иде на екскурзия в Мексико. Той се явява за първи път на този конкурс и не е срещнал затруднения. Журито го е питало, кои техники са му любими.


Ръководителят на школата по приложни изкуства Веселина Делчева каза, че тази година само двама от нейните ученици са достигнали до стипендиите, а преди е имало години, в които 12 творци от школата са получавали стипендии. Тази годи са се явили четири деца на кастинга, но Яна Недялкова е отпаднала на финалния етап, а Симеон Монев още в началния. Тези стипендии се дават след наистина сериозно пресяване през цялата година. Класирането на участниците става на два етапа. През първия кандидатите подготвят порт фолио със шест свои творби и пишат есе на тема за изкуството. Втория етап е след средата на юни и кандидатите представят нови свои произведения, минимум шест на брой. След което има събеседване с членовете на журито, сред които има задължително преподавател от художествената гимназия в София. В конкурса участват ученици от 6-ти до 11-ти клас, а школа "Колорит" винаги е имала много стипендианти през годините.


И тази година 1000 даровити деца от цялата страна са получили стипендии от фондацията, като категориите са изкуство, литература, математика и други. Сред тях е и друга възпитаничка на хасковската школа Габриела Нанева, само че в раздел фотография с наставник Славян Костов.
Веселина Делчева каза, че и тази година школа "Колорит" ще направи традиционната си Рождествена на изложба в читалище "Заря" на 18 декември, като темата е "С аромат на Коледни сладки"./Хасковска Марица

Коментари