Все повече турски инвеститори искат да правят бизнес в областта

Хасково

от Анжелина ЯНЕВА 343 прегледа 0

Все повече турски инвеститори искат да правят бизнес в областта

 

Увеличил се e интересът към област Хасково от страна на турските инвеститори, обяви генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев. Много добре работим съвместно с областната администрация и общината в подпомагането на чуждестранните инвеститори, каза още той. Повишил се и броят на издаваните визи за дългосрочно пребиваване. Става въпрос за собственици на фирми от южната съседка. На базата на визите от типа Д, те не минават вече през консулството, защото получават документи от дирекция “Миграция“ към МВР. Нямаме и оплаквания при получаване на визи, дори се подпомага това, добави Вълчев.

Днес се проведе  бизнес форум на тема „Инвестициите в област Хасково - възможности и предимства“. Областният управител Станислав Дечев обясни за предимствата на региона при привличането на чуждестранни инвеститори. Между Хасково и Димитровград има индустриална зона, която се получи по естествен път и която тепърва започва да се развива, допълни губернаторът. Няколко големи фирми вече работят там. 4000 работни места ще открие заводът “Язаки” за период от 3 години. Другата фирма е “Sa-ba”. Държавата дори предостави терен от 3000 дка в съседната до тях територия, за да се разкрие една голяма индустриална зона, каза още Дечев. Той добави още, че  е изключително подходяща за инвестиции, защото е напълно урбанизирана.

София и Пловдив са добре развити, но тепърва предстои областта да разгърне потенциала си, коментира заместник-председателят на КРИБ Петър Томов и изпълнителен директор на “Евро Ферт”. Бе изградена нова индустриална зона, развива се земеделието и се произвеждат едни от най-хубавите вина, допълни той. Българският Лас Вегас също се намира в региона, посочвайки Свиленград, за който губернаторът подчерта, че там се развива добре хазартният бизнес. Има много неща, с които можем да изкушим чуждестранните инвеститори, каза още Томов.

На форума присъстваха и  журналисти от южната съседка. Те връчиха плакет на председателя на СБЖ Николай Грудев.

Коментари