Все повече граждани на Великобритания искат страната им да остане в ЕС

Свят

от Екип Марица 49 прегледа 0

Все повече граждани на Великобритания искат страната им да остане в ЕС

Все повече граждани на Великобритания искат страната им да остане член на Европейския съюз, сочи ново проучване, демонстриращо, че гласоподавателите искат крайното решение да остане в техни ръце, предава CNBC.

Великобритания се готви да напусне ЕС на 29 март тази година, но премиерът Тереза Мей не успява да получи зелена светлина от британския парламент за договорената от нейния кабинет сделка за брекзит.

Това повдига сериозно въпросите дали постигането на сделка е възможна и дали изобщо страната ще излезе от ЕС.

Проучването на компанията YouGov показва, че ако референдумът за брекзит беше сега, то 46% ще са „за” оставане в ЕС, 39% ще гласуват за излизане, а останалите ще пасуват поради това, че не са сигурни какво да мислят или просто са отказали да отговорят на въпроса.

Ако се изчистят от статистиката, анкетираните, които не са посочили конкретен отговор, то балансът става 54% срещу 46% за оставане в ЕС.

Последната анкета демонстрира тенденциите от последните месеци, които показват дълбоко разделение сред населението по въпроса за брекзит. В официалния референдум от 2016 г. 52% от упражнилите гласа си са били „за” излизане от ЕС срещу 48% против.

Анкетата, осъществена сред над 25 хил. граждани, имащи право на глас, е част от кампанията People\'s Vote, която натиска за провеждането на втори референдум за брекзит.

Тереза Мей е твърд противник на провеждането на втори референдум.


Но проучването сочи, че 41% от анкетираните смятат, че финалното решение трябва да бъде оставено на гражданите, докато 36% вярват, че решението трябва да бъде взето от парламента.

Премахването на далите неконкретен отговор променя баланса на 53% „за” нов референдум срещу 47% против.

Британският парламент ще гласува дали да приеме сделката на Тереза Мей през другата седмица.

Коментари