Вижте смелите мъже, които спасиха кръста

Регион

от Екип Марица 94 прегледа 0

Не бяха малко смелите мъже, които и тази година се хвърлиха в ледените води, за да спасят богоявленския кръст, който ще им гарантира здраве.

Янислав Георгиев хвана кръста в р. Марица в Димитровград. Въпреки минусовите температури отново имаше доста мераклии да участват в ритуала.

Отслужен бе водосвет за здраве и благоденствие преди това. Стотици жители и гости на Димитровград гледаха традиционното вадене на кръста.


Кметът Иво Димов връчи награда от 100 лева, бутилка вино и обредна пита на 20-годишния победител . Останалите юнаци си спечелиха по 30 лева и рекламни сувенири от кметството.

Янислав участва за четвърти път в Богоявленския ритуал като два пъти е успявал да хване кръста. Димитровградчанинът е състезател на спортен клуб по кикбокс и муай-тай „Фаворит“.

В Свиленград Дaмян Kocтaдинoв спаси кръста. Младият човек го направи за чeтвъpти път. В ледените на води на Марица се хвърлиха общо 4-ма души.

Oтeц Koнcтaнтин блaгocлoви вcичĸи, cтeĸли ce ĸpaй Mapицa. Там бяха ĸмeтът нa Cвилeнгpaд Гeopги Maнoлoв и депутатите от Hиĸoлa Динĸoв oт БCΠ и Гeopги Cтaнĸoв oт ГEPБ.

Николай Митев извади кръста от ледените води на река Харманлийска на Йордановден. Той за пръв път участва в Богоявленския ритуал.

Тази година на празника участваха близо 40 мераклии. Преди ритуала жители, гости на града и свещеници стигнаха от общината до реката с литийно шествие . След това бе обслужен водосвет, а кметът на града Мария Киркова поздрави всички за Йордановден.

28-годишният смелчага, който хвана кръста, се занимава с частен бизнес. След като стана победител Николай пожела на себе си и на всички останали здраве.

Юнакът Христо Иванов извади кръста в Ивайловград. Младият мъж за трета поредна година успя да пребори конкуренцията.

Тази година тя бе от десетина души. Смелчагите не се изплашиха от студа и борбено се хвърлиха в ледената вода. Имаше естествено и доста публика.

Ицо Мавродиев от Любимец е тазгодишният победител в надпреварата за ваденето на кръста от река Бисерска.

20-годишното момче успя да се пребори срещу останалите десетима желаещи да хванат християнския символ и както повелява традицията - да го целуне и вдигне така, че да го видят присъстващите.

Ритуалът по хвърляне на Светия кръст се проведе на моста на реката, в близост до вливането й в р. Марица, като преди това отец Трифон отслужи празничен водосвет.

Победителят в надпреварата получи парична награда от кмета на Община Любимец инж. Анастас Анастасов и халат, а всички останали участници получиха по една хавлиена кърпа. В края на обреда община Любимец осигури червено вино за участниците и част от присъстващите, с което да се сгреят в студения януарски ден, а част от тях се хванаха на хоро.

Желание да се включат в надпреварата по хващането на кръста имаха и Иван Желев, Димитър Стойчев, Васил Михайлов и Георги Катев, но поради факта, че нямат навършени 18 години, те предвождаха литийното шествие и пренесоха до мястото на хвърляне на кръста хоругвите и останалите християнски символи.

По създадена вече традиция в с. Лозен също се проведе ритуал по хвърляне на кръста на във водите на р. Лозенска. Победителят тази година бе Димитър Иванов на 18 години. Той бе най-бърз сред останалите четирима желаещи, сред които и 9-годишния Кристиян.

За радост на организаторите на празника – Община Любимец и Църковно настоятелство при храм „Свето Успение Богородично“, Йордановден или както още известен като Богоявление или Водици, бе уважен от огромен брой жители и гости на града.

Коментари