Вижте какво намери хасковлия във ВиК тръба

Хасково

от Цанка Семерджиева 2003 прегледа 0

Хасковлия остана втрещен от това, което намери във ВиК тръба в жилището си. Тя се оказа буквално стеснена от отлагания като дребни камъчета, пясък, манган, вяровик и какво ли не. Във водата, за която плащаме 3 лв. на кубик, освен уран има и инертни материали. Абсурдното е, че мрежата в жилището е подменена само преди 10 г., когато е закупено и е монтиран новият водомер. През последните 10 г. за водата в Хасково нищо не е направено, освен че поскъпна. Ние защо трябва да плащаме за такава вода, пита той.

Сегашната подняма се наложи, тъй като поне веднъж месечно съм принуден да викам майстор, който да изчисти или подмени панела на моноблока в тоалетната, тъй като е задръстен от пасък. Поне веднъж месечно чистя и цедките на пералнята и миялната, които също са запушени и не влиза достатъчно вода, което ги съсипва, разказва той. В търсене на варианти, сега хасковлията монтира филтри, които да спрат твърдите частичи във водата от мрежана. Това допълнително оскъпява услугата за водата. Както е известно жителите на града вече 2 г. купуват бутилирана вода за готвене заради урана.

Причина за мръсната вода са честите аварии по старата мрежа, която не е ясно кога ще се подмени. Има различни варианти на филтри срещу мръсната вода в спезиализираните магазини, показа наша проверка. Те стават все по- търсени заради находките във водата, които повреждат уредите, коментира продовачите. Филтрите струват от 10-на до 400 лв., по принцип на пазара има и доста по- скъпи. Никой от тях не спира урана, обаче.

Коментари