ВиК търси кредит от 3 млн. лв., залага сгради

Хасково

от Цанка Семерджиева 72 прегледа 0

ВиК търси кредит от 3 млн. лв., залага сгради

Хасковското ВиК търси банка, която да му отпусне дългосрочен кредит в размер на 3 млн. лв. Исканата сума ще бъде „усвоявана за такси за водовземане, съдебни разноски, законни и мораторни лихви“, става ясно от поканата към финансови институци (вижте я тук). Срокът за погасяване е 120 месеца, като дружеството не иска градисен период. Лихвеният процент ще предложат кандидатите да отпуснат кредита.

Срещу заема ВиК залага свои сгради на ул. „Банска“. Сред тях са такива за водоснабдяване, за електропроизводство, както и административно делова. Срокът за оферти е до 13 юни.

Водното дружество, което е 100 % държавно, има задължения към „Басейновата дерекция“, които в края на м.г. бяха над 1 млн. лв. На практика със заем, то ще погаси тези свои дългогодишни дългове.

Ситуацията препраща към друга с хасковски сюжет от преди дни. Съветниците отказаха да дадат съгласие общината да поеме дългосрочен безлихвен кредит от фонда за устойчиви градове, за да ремонтира зала „Дружба“ и спортен комплекс „Младост“. Така шансът да се обновят сградите, които са в повече от окаяно състояние, бе пропуснат, въпреки че Хасково няма задължения и е сред най- стабилните финансово общини./Марица