В Казанлък е най- близкият дом за възрастни с деменция

Регион

от Анжелина Янева 87 прегледа 0

В Казанлък е най- близкият дом за възрастни с деменция

В областта сега няма дом за възрастни с деменция. В Казанлък и Пазарджик са най- близките домове. Такъв има и в Благоевградско. Търсенето на услугата е голямо, тъй като много възрастни семейства са сами. Децата са от години в чужбина, а старите дори и да са двама, единият не е в състояние да обслужва човек с такъв проблем.

Специализиран дом за 15 души обаче ще бъде разкрит в Димитровград. Проектът е за 554 850 лв. , безвъзмездната помощ ще бъде отпусната по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“ . Домът ще се помещава в бившата АТЗ болница в града.

Проектът включва строителство, ремонт, реконструкция, обновяване на сградата и дворното пространство, оборудването и обзавеждането за осигуряване на достъп за хора с увреждания до съответните помещения, казаха от община Димитровград.

Етажът, който е предвиден за нуждите на Центъра, ще бъде с обособен самостоятелен вход от запад с ново стълбище, като достъпът за хора с увреждания ще се осъществява по нова стоманобетонна рампа в западната част на сградата. На етажа са предвидени 7 двойни стаи и една единична, всяка от които ще бъде със собствен санитарен възел. Всички са с южно изложение, ориентирани към парка. Предвидено е и помещение за обща дневна, оборудвано с ниска и висока мебел и телевизор. В Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора ще работят 13 човека обслужващ персонал.

Само преди дни кметът Иво Димов подписа договора за безвъзмездна финансова помощ по програмата.

Коментари