В Димитровград тръгват с електровелосипеди на работа

Регион

от Екип Марица 975 прегледа 0

В Димитровград тръгват с електровелосипеди на работа

Електрически велосипеди за обществено ползване ще имат в Димитровград. 16-те колела и две станции за зареждането им ще бъдат осигурени по международния проект “CHESTNUT” за създаване на устойчив план за градска мобилност, по който общината работи през последните две години. Това съобщи зам.-кметът Яшо Минков.

В проекта Димитровград си партнира с 15 общини и организации, като водещ партньор е словенската община Веленье съвместно с Виенския технологичен университет. Пускането на екологичните возила цели насърчаване използването на алтернативни средства за градска мобилност, за да се намалят вредните емисии от автомобилите, обясни Яшо Минков.

Новата система трябва да заработи през август, докогато трябва да се проведат успешно обществените поръчки за закупуване на електрическите колела и изграждането на станциите. Те ще бъдат разположени на две места в града – до културен дом „Химик” и до „Детския и младежки център”. Велосипедите няма да са предназначени за разходки, с тях гражданите трябва да се придвижват безплатно по работа от една до друга точка в града – до общински и държавни институции и др. Услугата ще е достъпна само през работни делнични дни, без събота и неделя. Колелата ще са оборудвани с GPS система и предоставянето им ще става срещу документ за самоличност, поясни Яшо Минков.

В страната има няколко града, внедрили електровелосипеди, като Бургас.

В Димитровград има идея за електромобили за общински организации. Общината вече преговаря със софийска фирма за изграждането на две зарядни станции.

Коментари