Уж екоефект, а автомобилите на газ без преференции

Хасково

от Цанка Семерджиева 71 прегледа 0

Уж екоефект, а автомобилите на газ без преференции

Шофьорите на коли с газови уредби бяха наказани, като бяха лишени от намаление в данъка заради екологичното гориво, което ползват. Така за поддържани коли на газ, които отделят по- малко вредни газове, ще се плаща повече, а това поставя под съмнение търсеният екологичен ефект. Това коментират шофьори във форумите.

Вчера парламентът прие по-високи данъци за старите автомобили Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се изменя Законът за местните данъци и такси. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 г.

Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3,5 тона ще се определя по

нова формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен.

Имущественият компонент ще отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният компонент ще се определя от общинския съвет в зависимост от екологичната категория на автомобила.

Eкологичният компонент ще осигури облекчение за собствениците на автомобили, съответстващи на екологични стандарти „Евро 4“ и по-високи, и утежнение за собствениците на автомобили с по-ниска или без екологична категория. С промяната се цели извеждане на по-старите коли от употреба, предвид че тези над 20 години са ненадеждни, изискват големи разходи за поддръжка и причиняват голямо замърсяване на въздуха.

Коментари