Увеличават се паралелките с дуално обучение

Хасково

от Цанка Семерджиева 204 прегледа 0

Увеличават се паралелките с дуално обучение

Хасково. Нараства интересът към дуалното образование и през тази учебна година паралелките са значително повече от предишните години. Това стана възможно, защото действително правителството работи по този свой приоритет, заявиха лекторите на форум за професионалното образование, който се проведе в зала „Марица”. В него участваха експерти от Министерствотото на образованието и науката, представители на РУО от областите Хасково, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Смолян, директори на професионални гимназии, преподаватели, работодатели, социални партньори, специалисти в системата на професионалното обучение.

На форума бе представен концептуален документ, който да регламентира професионалното образование в България. Вече са направени и първите стъпки за насочване на учениците към специалности с текущ или очакван недостиг на кадри в бъдеще. Целта е българското професионално образование и обучение да станат привлекателни за младите хора, това е и една от основните европейски идеи за обезпечаване на пазара на труда.

Форумът бе открит от заместник- областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. „За съжаление, през последните десетилетия, именно професионалното образование „изостана“ от динамичните процеси на развитие на икономиката. И така на практика се получи, че в момента има производства, за които няма квалифицирани кадри. Проблем, който става все по-сериозен за Хасковска област“, подчерта тя. „Още от предишния мандат на кабинета Борисов ние сме поставяли този въпрос пред институциите, защото бизнесът на Хасковска област се обръщаше към областния управител Станислав Дечев за съдействие, коментира тя.

Коментари