Умело съчетание на две изкуства в календара на Хасково за 2018 г.

Гергина Георгиева, Селин Миткова и Габриела Нанева представиха творбите си в галерия "Форум"

култура

от Михаил Михайлов 988 прегледа 0

Умело съчетание на две изкуства включва в себе си  календарът на Хасково за 2018 г. Три свръх талантливи момичета са изготвили фотографиите за дванадесетте месеца на следващата година. За невъоръженото око на обикновения зрител те изглеждат като красиви картини на умел художник. Всъщност това е така, защото и трите млади дами освен фотографи са и отлични художници. А кои са всъщност трите грации, това са Гергина Георгиева, Селин Миткова и Габриела Нанева. Красавиците са възпитанички на школата по изобразително изкуство към читалище "Заря" - "Колорит". От малки те рисуват, а ръководителят им Веселина Делчева шлифова таланта им за да заблестят като диаманти, невероятните им картини.

След това момичетата се запалват и по фотографията, където се записват в курса на маестрото на кадъра Славян Костов, в Младежкия център.

Имено умелото съчетание на двете изящни изкуства показват в галерия "Форум" трите момичета. Те са ги съчетали в изложбата, с която по уникален начин бе представен новият календар на Хасково за 2018 година.

Познати улици, емблематични сгради, красиви места от родния град. Четири сезона и три момичета, приели предизвикателството да преоткрият Хасково в кадър и с щрих. Селин и Габриела са все още ученички в Езиковата гимназия, а Гергина надгражда над някогашното си хоби вече професионално като студентка по анимационно кино в Нов български университет.

Винилените платна са любопитната компилация между фотография и изобразително изкуство. Фееричните тонове, напластени през фотографски софтуер допълват най-красивите гледки от Хасково, уловени от момичетата през обективите. Ефектът -някои от снимките са като маслени платна, други-приличат на акварелни произведения. „Първообразът на фотографията е изобразителното изкуство. С тази изложба правим жест и реверанс към изкуството, откъдето е тръгнала фотографията. Да съчетаеш двете изкуства, особено когато имаш отношение и към едното, и към другото с еднаква страст, е наистина голямо удоволствие“, обясни провокацията за авторите на изложбата, техният учител Славян Костов.

Не е толкова лесна техниката на работа, защото първо трябва да заснемеш обекта, който си набелязал така, че в главата ти той вече да стои като картина, издава тънкост Гергина Георгиева. Тя е първокурсник в НБУ София, но не престава да се възхищава на красотите на родния си град и да ги заснема. Гергина представя 14 свои творби в изложбата.

Габриела Нанева е единадесетокласничка в Езиковата. Там тя учи английски и испански език. Габи съчетава умело не само двата езика, но и двете изкуства - фотографията и рисуването. Тя казва, че преподавателят Славян Костов им е показал как да боравят с програмите за обработка на снимките, а самите рисунки са плод на тяхното въображение и композиране на кадрите. Нанева има цели пет кадъра в календара на града.

Снимките са правени в рамките на една година, затова в тях се отразява от белоснежния дъх на Хасково, през зеленото пролетно и пъстрото лятно настроение, до златистите нюанси на града през есента.

След като хасковци им се насладят в галерията до 14 декември, платната ще бъдат преместени в сградата на общинската администрация, за да я украсят за Рождествените празници.

На откриването на експозицията в галерия "Форум" присъстваха много близки роднини, приятели и съученици на трите момичета, а кметът на града Добри Беливанов ги поздрави за прекрасния резултат, който са постигнали. Градоначалникът им подари почетни грамоти и ги покани и догодина да участват в изготвянето на календара на Хасково.

Най-големи усмивки и радост в младите дами обаче предизвика оценката на техните учители и ръководители Веселина Делчева и Славян Костов, а тя бе отлична./Хасковска Марица

Коментари