Украинец спечели награди по енергетика за Димитровград

Семейството на Александър Ковалчук намери спокойствие в Крепост, момчето е отличен ученик

Образование

от Михаил Михайлов 2108 прегледа 0

Украинец, който живее в Крепост, спечели първо място в националното средношколско състезанието "Енергетиката и ние", провело се във Варна.

109 участници от 18 града мериха сили в надпреварата, организирана от Техническия университет в морската столица. Александър Ковалчук е родом от Украйна, но от четири години живее със семейството си в димитровградското село. Избягали от войната и се намерили спокойствие тук. Сега е единадесетокласник в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" в Димитровград и е отличен ученик. Там учи и по-малката му сестра Таня - в девети клас, а най-малката им Инна е третокласник в ОУ "Христо Ботев" в Крепост.


Ковалчук е в специалност "Електронна търговия" и заедно с още две момчета от Химията, представиха града на състезанието, организирано от Техническия университет във Варна. Само Саша обаче успя да спечели наградата.


Целта на състезанието е да се намерят алтернативни източници на енергия и учениците да направят своите проекти, чрез които да се премине от невъзобновяеми към възобновяеми източници на енергия, каза той.


Украинецът грабва журито с идеята си за използване за отопление на хидротермалната енергия. Презентацията му печели 50% от наградата, другите компоненти са 10 мин. презентация и направата на сайт. Саша прави макет за използването на минералната вода за отопление и за производството на енергия. Крепостчанинът изтъкна, че проектът е колективно дело и не би спечелил първото място без помощта на съотборниците си Радослав и Кръстьо. Това е третата поредна първа награда на ученик от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" в състезанието./Хасковска Марица

Коментари