Учат младежи как да се пазят от насилие във връзките си

Хасково

от Анжелина ЯНЕВА 274 прегледа 0

Учат младежи как да се пазят от насилие във връзките си

 

130 деца и младежи слушаха как да разпознават рисковите връзки в междуполовото общуване по проект.

Учениците са от хасковските школа “Свети Паисий Хилендарски”, финансово-стопанската, строителната и гимназията по туризъм. Участваха и възпитаници от Младежката група към сдружение “Шанс”, както и от Обединени ученически общежития.

Важно е с младежите да се говори за отстояването и изграждането на равнопоставени отношения в романтичните връзки, тъй като в училищата няма педагог, който да разглежда с децата тези теми, коментира Илиана Тотева, лектор по проекта. На тийнейджърите е осигурено и място за срещи, където да провеждат дискусиите си. Също така е създаден и младежки уеб форум във фейсбук. Провели са се срещи с по 20 деца и в училищата. Впечатление направило, че учениците искали да говорят на тази тема и да бъдат водещи в груповите дискусии.

Работещите по проекта обясниха, че е важно младежите да знаят къде има риск от насилие и да знаят как да създават равнопоставени и толерантни връзки.

 В рамките на инициативите е бил организиран и национален конкурс за есе, стихотворение и рисунка на тема “Равнопоставени в любовта”. 80 автори от различни краища на страната са участвали в него.

Коментари