Тъжни истории от хасковската автогара

Сектор 3 е като терминал 2 на софийското летище, на него всеки ден изпращат близки за чужбина

Хасково

от Цанка Семерджиева 4428 прегледа 0

Сектор 3 на хасковската автогара е като терминал 2 на софийското летище. От тук всяка сутрин за столицата,а от там за чужбина, тръгват поне 3-4-ма души.

В автобуса от 6.15 ч. има 12-на души, от тях 4-ма, оказва се, са за летището. Жена на около 45 г. изпраща сина си и видимо й се къса сърцето. Прегръща го, повтаря му да се обажда. За момчето е по- важно да стиге навреме, тъй като гони полет, а оказва се, шофьорът няма да може да спре на удобно място на разклона за летището в столицата. Мехмед отива в Германия за втори път, този път за постоянно. Първия бачкал 6 месеца, изкарал някой лев и се прибрал. Купил туй-онуй за вкъщи и кинтите свършили. В Хасково не могъл да си намери работа за по 1 600 лв., колкото вадел в чужбина. В Язакито не дават колкото в автозаводите в Германия. Затова сега тръгва пак, ще работи като общак в център за ремонт на коли. Автобусът минава покрай санирания блок по бул. „Левски“, в който живее семейството му. Не му е тъжно. Даже и ремонтирано, пак е по-мизерно от Хамбург, казва младият мъж. Като съм обикновен ром, нямам ли право да живея добре, а? Завършил съм Автото, имам книжка, разбирам от коли, казва той.

Минка се връща в Белгия след прекарани великденски празници в Хасково. Там е от години, гледа деца. За жалост не може да гледа внучето си на 3 г. Майка му и баща му се оправят, тя им помага да изплащат жилището, че и друг кредит имат. Ако не съм аз, щяха да живеят в гарсониерата, която ми остана след развода. С две хасковски заплати нищо не могат да си купят, обяснява тя на по-младата жена, която пътува до нея. И тя е за Белгия, където е чистачка в ресторант и игрална зала. На всичко правя сметка, скъп е животът там, да мога да спестя, разказва тя. В Хасково има две деца, за които се грижат свекървата и болният й мъж. Ако не са парите, които им праща „всички ще умрат от глад“. Той и мъжът й бил при нея преди време, ама се разболял и не може да работи вече, без нейните пари и лекарствата не може да купува.

Вярно е, така е, отговаря на въпроса ми шофьорът, дали всеки ден вози хора за летището. Всеки ден има такива, знам защото всички искат да ги сваля на определено чмясто, ама от скоро има мантинела и не мога да спирам. Ще слязат на друго място, а от там до летището такситата вземат 10 лв., компетентно обяснява той. Нали всеки ден води този разговор.

Между другото това му е един от последните курсове на автобус, тъй като и той стяга куфари за чужбина, ще работи като шофьор на тир. Кво да прави, човекът има студентка, догодина и абитуриент, а жената е продавачка на минимална заплата. Те заплатите вярно, че скочиха, ама и разходите...всичко поскъпва.

Според доклад на Българската стопанска камара, публикуван през 2018 г., за периода от 2007 до края ня 2017 г. размерът на средствата, постъпващи от емигранти, е съизмерим с този на преките чуждестранни инвестиции, които са средно по около 18 млрд. лв. годишно. Въпросът е защо, политиците у нас не работят за това тези хора да вадят тези пари тук, при семействата си.

Коментари


Гнусотия.Да пукнете дано.Всеки ден някой си зарязва семейството,за да може то да оцелее.Работиш10часа за 500лв,а гнусните управляващи даже не знаят какво е това.Мечтая някой ден и аз да напусна България, понеже изнемогват вече от ниските доходи.