Търсят се кадри за цели производства

Хасково

от Цанка Семерджиева 153 прегледа 0

Търсят се кадри за цели производства

Бизнесът в общината не успява да се пребори с перманентната липса на работна ръка. Ако се съди по обявените свободни места в Бюрото по труда, цели производство са без кадри, търсят се по 10-20 работници накуп.

Традиционно, вече години наред липсват заварчици, тъй като нито една от професионалните гимназии в Хасково и региона, не подготвя такива. В същото време само в града има поне 4 машиностроителни предприятия, които са в непрекъснат недостиг на кадри. В момента са обявени места за близо 25 заварчици, като 20 от тях са от една фирма.

Търсят работници за текстилната промишленост. Набират се 20 оператори за шиене на облекла и още толкова за изпридане на синтетични влакна. Както писахме преди време, турска компания се принуди да разлепя обяви за работа по жилищни сгради, с надеждата да намери работници. Явно този ход не е успял.

Фирма е обявила нуждата от 20 монтажници на кабели. Търсят се още работници в строителството, общи работници и много други.

Работна ръка няма. Причината е, че способните са заети или в чужбина. Без работа са предимно хора без образование, опит и трудови навици.

Коментари