Тренчев: Патриарх Максим е бил агент Преслав

Не може църква, чийто синод е с досиета в ДС, да бъде духовен водач. Изходът за България ще мине през голямо страдание, липсва ни устойчив модел

Интервю

от Цанка Семерджиева 813 прегледа 0

Константин Тренчев,

почетен президент на КТ „Подкрепа“


Д-p Константин Тренчев е роден на 8 февруари 1955 г. в Стара Загора. Той е профсъюзен деятел и общественик. Преди 1989 г. заедно с още няколко дисиденти развива дейност в Независимото дружество за защита правата на човека. Той е инициатор и основател на първия опозиционен синдикат в България – КТ „Подкрепа“ и негот дългогодишен лидер. Днес е негов почетен президент.
Д-р Тренчев е серд основателите на СДС. В периода 1990 – 1991 г. става член на Националния координационен съвет на СДС. През 2005 г. е награден с орден „Стара планина“ – първа степен, по случай 50-годишния му юбилей и за заслугите му в обществения живот.

Завършил е медицина в София и преподава във ВМИ – Стара Загора. Занимава се с научна дейност и има поредица от патентовани научни разработки.

В Хасково бе преди дни за отчетно- изборната конференция на областната структура на „Подкрепа“.

-Д-р Тренчев, обикаляте из страната, какво мислите за политическата и социалната обстановка в момента?

-Меко казано е доста объркана. Но е трудно да бъде друга, защото аз лично се затруднявам да посоча дългосрочна цел на страната, от там и на тези, които я управляват. Не само на сегашните, винаги е било така. Нашите политици имат хоризонт, който в най- добрия случай е 4-годишен. А една държава трябва да има цели за десетки години напред. Китай например има план до 2050 г., може и по- дългосрочен да има, но не го огласява.

Има структури в държавата ни, които трябва да се променят, но тази промяна, избягвам думата реформа, тъй като означава промяна от едно състояние в друго, по- добро, отнема години и никога не може да се включи в рамките на един мандат.

Давам пример със здравната система, която познавам най- добре. Тя не може да се промени за 4 г. Може да започне да се променя, но резултатът няма да бъде видим в този период.

Така е и в енергетиката, за която съм безкрайно притеснен.

-Какво Ви притеснява?

-Ами, вижте, тя е икономическата структура, без която нито една друга не може да работи. Така е устроена цивилизацията в момента.

Трябва да има базови мощности, крупни предприятия, които да я крепят. Не може българската енергетика да е само от ветропаркове и слънце.

Нямаме големи мощности, а старите полека- лека си отиват. „Козлодуй“я реновираме, ще удължим живота й. Но се вижда, че не може да работи вечно, трябва да помислим с какво ще заменим централа. Същото е свъглищните центарали, които са скъпи, не защото токът им е скъп, а заради емисиите, които се плащат. Американците решиха въпроса радикално.

- Но трябва да мислим за екологията, мръсният въздух е всепо- голям проблем?

-Ние сме някакъв минимален замърсител спрямо тях. Да, добре е да си еко, но трябва сега да мислим за бъдещето. Защото една ТЕЦ или АЕЦ не се прави за година- две. Ако не осигурим мощности, които да заменят заминаващите си, ще дойде време да внасяме ток. Някой ще се радва от това, но не и ние.

Друга система, която се нуждае от промяна е образованието. След като се оказа, че 48 на сто от децата са функционално неграмотни, значи системата има функционален проблем.

-Как стигнахме до тук, при положение, че имахме образование на много добро ниво?

-Защото експериментираме, налагаме модели, които са чужди на нашата традиция и народопсихология. Прилагаме нещо, което е американско, например. Само че там историческите основи, религията, културата са други. Всяка държавата има нещо специфично, което не върви другаде.

Макар, че не е изключено, не искам да виждам голямата конспирация, която ни съсипва образованието. Обаче ще цитирам бившия шеф на „Булгаргаз“ Васил Филипов, който каза че българските университети са търговски дружества за продажба на дипломи. Какво да кажа повече.

-Докога ще я караме така, според вас?

-Питайте тези, които вземат решенията. Аз вдигнах ръце.

Правилни решения се вземат хора, които не мислят с перспектива от 4 г., а мислят първо за държавата и после за себе си.

Необходимо е хората, върху чиито глави се струпват тези решения, да са активни, а не само да чакат и критикуват. Ако са активни когато видят, че работите отиват на зле, трябва да скочат.

-Защо не скачаме?

-Защото сме безумни индивидуалисти. Всеки гледа се оправи, пък другият... Само, че знаете, какво в пише в „Дневника на един протестантки пастор”. Там пише така: когато отведоха евреите, аз не реагирах, защото не съм евреин, не бях и комунист и не реагирах, когато ги отвеждаха, когато дойдоха за мен, нямаше кой да ми помогне. Това е положението – индивидуализмът може да е и хубаво качество, но пречи за събиране на силата на един народ в една посока.

Да скачаме ни пречи и липсата на вяра. Ние сме абсолютни безбожници. Това че палим свещ, не значи, че сме вярващи. Ние сме лицемери.

-Може би църквата не прави необходимото да привлече миряните, да подкрепи бедните и болните, да бъде духовна опора за останалите, пример?

-Да, така е. Ама как да прави за миряните си нещо, църква, чийто Свети синод е с досиета в ДС. Както знаете, бях един от основните фактори да бъдат извадени досиетата им. От 15 предствители, 12 се оказаха агенти. Не са Николай Пловдивски, защото е прекалено млад и Ловчанският митрополит. И партиархът. Впрочем партизанското име на партирах Максим е Преслав, ноако беше обявено, щеше много да ни дойде.

Това е висшият ни клир, какво да очакваме от тези хора. Свещеникът е апостол за вярващите, т.е. той им казва кое е правилното, моралното. Но какво да ми каже агент на ДС.

Доносничеството е характерно за народопсихологията ни. Да вземем Априлското въстнание, стига с тия комунисти, да се върнем по- назад.

След провала му, всеки започва да се спасява.Към Румъния тръгват Икономов, Волов и още един, но когато пресичат Янтра, се разразява буря, удавят се, водата изхвърля телата набрега. Намира ги овчар, пребъркал ги разбира се, и намира знамето, намотано около кръста на един от турповете- зелено, сърма.Дал го на жена си да направи на чобанчетата гащи. Излагат труповете на мегдана в Бяла, за да може населението да ги плюе, задето са развалили на Мехмед бей рахатя. Това може ли да е народ, а?

-И като ни е такъв чипът, какъв е изходът?

- Няма изход. Според мен, с нашето поколение си отива българщината. Това, което идва е чудовищно- То е вторачено единствено в лаптопи, телефони, ако спре токът, то е напълно умряло.

Нямаме традиции, устойчив модел нямаме. Никой не може да си представи Англия не монархия. Някой може ли да си представи френския модел, различен от Петата рупублика. Никой не иска да чуе, за четвъртата република, защото този модел е нещо като нашия. Парламент,в който левицата и десницата са безумно разделени и ако единият предложи нещо, другиятбърза да е против без дебати.

Не случайно най –популярният човек във Франция преди и след войната е Шарл дьо Гол.1946 г. се дърпа от политиката, но през 1957 г. го търсят и той постава условие да получи извънредни пълномощия. Пише консититуция, предлага я на народа за гласуване. Избират го със 78 % и Франция отново става държава, хаосът свършва.

В Испания, левите профсъюзи, с които съм говорил, признават, че ако не е бил кралят са щели да се изпотрепят. Т.е. всяка държава има някаква устойчива формула и когато я няма , тя се огъва, мъчи се. Това е част от цивилизационния модел на една държава. В Германия канцлерът е всичко.

Трябва да замислим за принципите, за по- далечната перспектива, защото животът не свършва с днешните управлявяащи. Хората си казват от мен нищо не зависи, да се оправяти кръгът се затваря.

Питате какъв е изходът. Може би ще минем през страдие, защото то е най- добрият учител. В много тежки моменти хората ще си кажат стига вече. Може отвън да се върнат хора. Макар че не знам дали ще е за добро. Западният модел също е в тежка криза. Там ги изби на джендърство, простотии. Той също не е модел. През 1990 г. признавам си, гледахме само това, което виждаме- фасадата, и казвахме това трябва да следваме. Сега обаче не мисля така. Деградацията на този модел се задълбочава всеки месец.

Помня Брюксел какво беше. Днес има стотици сгради и едни хора с папки, които ходят насам- натам. Не говорят за имигранти, а нещат стават страховити.

Не вярвайте на историите, че джендър брошурите са по грешка стигнали в училищата. Не е грешка, целенасочено е.

Коментари