Тони Кацарска и професори на среща с кандидат-студенти

Вузове обръщат фунията, много са новостите в изпита по история

Образование

от Весела Тодорова 2191 прегледа 0

ХАСКОВО, Весела ТОДОРОВА


Тони Кацарска - една от наградените зрелостнички на випуск 2012 в Езиковата, разговаря по актуални въпроси с кандидат-студенти в музея, заедно с проф. Искра Баева и проф. Евгения Калинова от Софийския университет. Хасковлийката се дипломира успешно по специалността Международни отношения и на есен ще почва магистратура във факултета по история. 

Революционни промени има тази година в изпита по история в Алма Матер, който е основен за много специалности. Класическата голяма тема, по която се пишеше четири часа, отпада. Студентите ще държат тест със затворени въпроси и ще развиват кратка тема. Вече не сме като Харвард или Оксфорд, където за едно място се борят 20-30 кандидати. Снийаваме критериите, за да сме адекватни на процесите у нас. Средното образование не ни подава кадри на нужното ниво и ние снижаваме критериите за прием. Обръщаме фунията на входа, както е на много места по света. Но, компромис с обучението по време на следването няма да правим, коментираха преподавателките. 

Изпитът по история от първата сесия съвпада с парламентарните избори и е на 26 март. Той обаче не е цял ден и няма да поречи да упражните правото си на вот, добавиха професорите и посъветваха зрелостниците внимателно да разучат правилата за балообразуване, където има доста промени. Поставяйте си високи цели, не търсете лесното, апелираха те.

За новостите при кандидатстването тази година говориха още проф. Димитър Саздов от УНСС и доц. Румяна Комсалова от Пловдивския университет. 

Срещата в музея по традиция бе организирана от Дружеството на историците в Хасково с председател Ангел Попов. /Марица

 

Коментари