Със 7.5 млн. лв. сменят кюмбета с газ и климатици в Димитровград

Регион

от Екип Марица 404 прегледа 0

Със 7.5 млн. лв. сменят кюмбета с газ и климатици в Димитровград

Със 7 555 396.72 лв. Димитровград ще бори мръсния въздух, като част от жителите му сменят отоплителните си устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление. Финансирането е от ОП „Околна среда“, а договорът ще бъде скрючен на 19 т.м., съобщиха от общината.

Изпълнението на проекта ще е в два етапа.Първият е подготвителен за изпълнението на инвестиционните мерки. Ще има информационни и образователни кампании за обществеността; подготовка на визия, включваща всички технически, финансови, правни, процедурни и административни елементи и правила за изпълнение на втория, инвестиционен етап на проекта; изготвяне на механизъм, чрез който бенефициентът ще осигури приоритетност на инвестициите в санирани сгради; изготвяне на механизъм, отчитащ приходи от предаването на заменените отоплителни устройства, на лица, регистрирани за третиране на отпадъци от черни и цветни метали, обществени поръчки за избор на изпълнители и др.

Вторият етап на проекта е изпълнението на инвестиционните мерки. Това са дейности за подмяна (доставка и монтаж) на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво, с отоплителни устройства, отговарящи на специфични технически параметри за екодизайн съгласно европейското законодателство и използващи като гориво газ, електричество, пелети;

Допустими за финансиране са изграждане на вътрешна сградна инсталация, доставка и монтаж на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво с алтернативни източници на топлинна енергия.