Съдът влиза в Царската гимназия с открити уроци

Обучението по програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие” ще е за 100 ученици от 8. до 11. клас

Образование

от Михаил Михайлов 437 прегледа 0

Съдът влиза в Дървото с открити уроци по програма за повишаване на правната култура на подрастващите. Лекциите на хасковските съдии ще се водят в залите на сградата на Темида и в зала "Хасково". Те ще бъдат осем на брой по различни актуални теми.


Обучението е по образователната програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие” и се прави за четвърта поредна година в три града от областта - Хасково, Димитровград и Свиленград. Проектът е съвместен между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието.


Днес ученици от осми до единадесети клас от ПДГС "Цар Иван Асен II" изслушаха първата лекция на тема "Разделението на властите, според Конституцията на Република България". Тя бе изнесена от съдия Стратимир Димитров от окръжния съд. Веднага след него започна и вторият лектор - обвинителят от окръжната прокуратура Антон Стоянов.


На откриването в зала "Хасково" присъства и кметът Добри Беливанов, председателят на окръжния съд Миглена Тянкова, председателят на районния съд Пламен Георгиев, директорът на Царската гимназия Мариела Златева и шефът на РУО на МОН Красимира Джисова.


Миглена Тянкова каза, че благодарение на тази програма Висшият съдебен съвет е награден с приза "Кристални везни на правосъдието" от Европейския съвет в Единбург, Шотландия. А председателят на Районен съд - Хасково Пламен Георгиев е изнесъл чудесна лекция по темата на Третата международна конференция "Съдилища и комуникации" в Будапеща, Унгария, преди две години. "Ние не сме само съдии, но и родители, затова искаме децата ни да са с добра правна подготовка още от малки, за да си знаят правата и задълженията", добави в обръщението си Тянкова.

Участниците бяха поздравени и от председателя на районния съд Пламен Георгиев. Той посочи успеха на програмата, която се провежда за 4-та година и интересът към нея расте. Увеличават се и лекторите – преди магистратите-лектори от районния съд са били трима, сега са вече шестима. Увеличават се и разглежданите теми, засягат се и въпроси, свързани с наркозависимост, трафик на хора и детска престъпност. Именно филми по тези теми ще бъдат прожектирани на учениците от Дървото в зала "Хасково". Съдиите благодариха за възможността безплатно да ползват аудиторията на градоначалника Беливанов.

Директорът на Царската гимназия Мариела Златева благодари на присъстващите в залата съдии и прокурори за предоставената възможност на нейните ученици да работят по тази програма./Хасковска Марица

Коментари