Съдят митничар, задигнал 200 хил. евро от вещевия склад

Липсите били установени, след като Димитър Манчев взел от помещението с доказателства валута за 58 981 лв.

Хасково

от Делян Аврамов 1948 прегледа 0

Съдят митничар, задигнал 200 хил. евро от вещевия склад

Разследващият митничар от Свиленград Димитър Манчев ще бъде изправен пред Темида за присвояване на стотици хиляди евро от вещевия склад. Прокуратурата вече е внесла делото в Хасковския окръжен съд.

Скандалът гръмна малко преди Коледа 2017 г. Тогава Манчев бе арестуван преди, след като дръпнал от ​служебното помещение с доказателствата 100 000 турски лири, иззети от Рамадан Насуз. Хасковският административен съд постановил впоследствие сумата, която към онзи момент се равнявала на 58 981 лв., да бъде върната на турския гражданин. Митничарят започнал да увещава собственика на парите да го изчака. Обещал да му възстанови сумата и даже му подписал запис на заповед. Адвокатите на чужденеца обаче сезирали ДАНС.

При разглеждането на мярката за неотклонение на Манчев в началото на м.г. бе оповестено, че той е присвоил над 200 хил. евро от склада за веществени доказателства.
След задържането на ​разследващия митничар ​бяха установени още две липси на много пари. Те били иззети през по-миналата година от чужденци на пункта Капитан Андреево, където работил пловдивчанинът. Пред разследващите ​той обяснил, че взел парите от склада с веществените доказателства, защото имал финансови затруднения. Задълженията му към банки били за над 200 хил. лв.​

"При доказване на вина пред съда по това обвинение предвиденото наказание за длъжностно присвояване на пари в такива размери е от 3 до 15 г.", коментираха юристи.
50-годишният Димитър Манчев е с чин подполковник от българската армия. През 2010 г. бил награден с медал от командването на НАТО за мисия в Афганистан. При пенсионирането си през 2014-а получил и почетна грамота от военна полиция. После започнал работа в митницата./Марица

Коментари