Свещениците в Гърция вече няма да бъдат държавни служители

Свят

от Екип на Марица 23 прегледа 0

Свещениците в Гърция вече няма да бъдат държавни служители

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и Главата на Гръцката православна църква Йероним постигнаха предварително споразумение, според което около 10 хиляди свещеници и помощен персонал няма да получават заплатите си директно от държавата, съобщава Reuters.

При сегашната система заплатите за свещениците се изплащат директно от държавния бюджет, както и на всички държавни служители. За тази цел Гърция изразходва около 200 милиона евро годишно.

Споразумението предвижда, че в бъдеще държавата ще превежда субсидия в специален църковен фонд веднъж годишно, от който ще се плащат заплатите на свещениците. По този начин те повече няма да се считат за държавни служители, а църквата ще им определя и изплаща възнагражденията от този фонд.

Освен това споразумението предвижда уреждането на многогодишния имуществен спор между гръцката държава и църквата, която е един от най-големите собственици на имоти в страната. Ципрас обясни, че новият фонд ще бъде създаден съвместно от църквата и държавата, която също ще може да използва собствеността на църквата, посочва Greek Reporter.

Споразумението трябва да бъде одобрено от кабинета, парламента и църковните лидери. В същото време някои свещеници вече обявиха, че ще се борят срещу всякакви опити да ги лишат от статута им на държавни служители./Марица

Коментари