Старите гуми от Европа по-здрави от новите у нас

Не робувайте на марки, заводите им са изнесени на Изток и качеството не е добро, казват майсторите

Хасково

от Михаил Михайлов 1898 прегледа 0

Много често старите гуми, внесени от Западна Европа, са по-хубави от чисто новите, които се продават у нас, категорични са повечето хасковски гумаджии. Възрастният механик Петър казва, че друг важен момент при избора на гуми за зимата е това в коя държава са произведени. Вече не трябва да се робува и на доказаните марки, защото много от новите им заводи са изнесени на Изток и качеството не съответства на цената на продуктите им. За съжалени, повечето гуми вече са произведени в Китай и Турция и качеството им e ниско и не отговаря на тез, направени в страните от ЕС и Япония, добавя той. Българинът обаче често търси най-евтините "обувки" за колата си и затова има големи проблеми с криви и нетрайни китайски гуми, добавят специалистите.


Друг гумаджия каза, че дори се е отказал да продава нови гуми, защото често се връщат недоволни клиенти и му държат сметка защо колата им тресе, след като е с нови и балансирани гуми. Предпочитам да си нямам главоболие, а самият аз карам с гуми втора употреба внос от Австрия, добавя собственикът на сервиза.

Тези дни огромни опашки се извиват пред гумаджийниците в областния град. Репортерска проверка показа, че за да си смениш летните със зимни гуми, може да ти отнеме половин ден. Още от ранни зори пред сервизите чакат по минимум 4-5 автомобила. Дори в кварталните върволиците от автомобили не са по-малки, чакат по 9-10 коли.


Цените за услугата не са се променили и тази зима смяната е от 2 до 5 лева за брой. Ако искате майсторите да я балансират, трябва да приготвите още толкова. Така подмяната на четирите колела излиза от 8 до 40-50 лева в различните сервизи./Хасковска Марица

Коментари