Стара тракийска фамилия се събра в Долно Черковище

Наследниците на бежанци от Беломорска Тракия Гареви днес са из цяла България

Регион

от Анжелина ЯНЕВА 1706 прегледа 0

Първа родова среща си организира старият тракийски род – Гареви в стамболовското село Долно Черковище. Повече от 40 потомци от цялата страна присъстваха на тържеството и запазиха традицията да съхраняват рода си.

Най-възрастният бе 80–годишният Никола Гарев от пловдивското село Крумово, а най-малкият представител бе неговият правнук – 9-месечният Кристиян.

Старата фамилия тръгва от дядо Гарьо, който имал петима синове. От двама от тях Вълчо и Никола тръгва хасковският клон. Синът на Вълчо – Иван, е роден през 1876 г. и е живял в Долно Черковище до 1951. Той имал 6 деца и им предал традицията да пазят и уважават рода.

Първите сведения за старата тракийска фамилия идват още от 1861 г. Един от членовете на хасковския клон е изготвил кратка история след проучвания. Тя е написана преди 30 години. Участвал е с нея на национален политически конкурс, а тя носи името “Родовата история на род Гареви”.

Родът тръгва от Домуз дере, Беломорска Тракия. Пристига в България преди края на Балканската война през 1913 година, като първо се настанява в с. Гарваново. След приключването на военните действия се връща отново в родното място. По това време френски войски връщат териториите на Гърция. До 1923 г. родът продължава да живее спокойно в бащината къща, но две години по-късно напуска пределите на Гърция. Правени са опити да претопят родовата памет на семейството и да ги погърчат, но те не предават народа, към който принадлежат. Именно това става една от причините да си тръгнат от южната ни съседка.

Сега потомци на фамилията има в Свиленград, Ивайловград, Пазарджик, Харманли и Хасково. Членове на стария род живеят и в Пловдивско, Кърджали и Видин. Най-често срещани имена сред дамите във фамилията са Мария и Калина. При мъжете: Никола, Калоян, Тодор и Вълчо.

На срещата, която се състоя с потомците в комплекс в Долно Черковище, членовете от фамилията бяха изготвили родословно дърво. Специални баджове с имената на всички присъстващи бяха раздадени на всеки от тях. Обща снимка увековечи събитието.

Старата тракийска фамилия не забрави да дари и средства за черквата в селото.

Коментари