Спечелил по казуса "Олимпик" димитровградчанин съди КАТ

Хасково

от Делян Аврамов 1989 прегледа 0

Спечелил по казуса "Олимпик" димитровградчанин съди КАТ

Иск срещу КАТ е заведен в Хасковския административен съд от 22-годишния димитровградчанин Александър Ангелов, който м.г. спечели дело по казуса с фалиралия застраховател "Олимпик". Както писахме през октомври, районните магистрати отмениха наложената от "Пътна полиция" глоба от 400 лв. на Алекс за липса на застраховка "Гражданска отговорност".
Това даде основание на младежа да си търси от КАТ направените разноски. Така в последния работен ден на 2018-а, упълномощеният от Ангелов адвокат Христо Маргаритов внесе иск в съда.
Случаят е от 9 септември м.г., когато Александър бил спрян за проверка в областния град. Той карал Маздата на майка си, когато двама униформени му поискали да представи полицата си за задължителната "Гражданска отговорност" на автомобила. Той подал документа, съставен от “Гарант Про” ЕООД - посредник на застрахователна компания “Олимпик” АД.
"Макар в полицата и контролния талон към нея ясно било упоменато, че тя изтича на 17 декември т.г., служителите на реда заявиха след справка по таблет в информационната база данни на МВР, че застраховката ми е невалидна. Така трябвало да остана, за да изчакам друг екип да пристигне, за да ми състави акт", сподели тогава Алекс. Наложило се той и негова пътничка да чакат над час и половина - от 2:05 ч. до 3:40 ч., за да се отзове съответния екип и да стартира процедурата по съставянето на акта.
"През това време използвах мобилното си устройство, за да се уведомя какво точно се случва и разбрах за отнемането на лиценза на ЗК “Олимпик” АД, за което майка ми, като собственичка на леката кола, никога не е била уведомена. Голяма част от август прекарах в чужбина и не съм имал възможност да следя информационните медии в България. Мисля, че актът не е морално справедлив. Тази случка ме накара да разбера защо все повече от моите връстници напускат България, в която регулаторните институции и органите на реда работят срещу гражданите, вместо да им съдействат и подкрепят", споделя младият човек, който учи и работи в Америка. При съставянето на акта той написал и възражение към него.
2-3 дни след излизането на наказателното постановление на Ангелов му се наложило да замине за Щатите. Той платил наказателното постановление, за да може да получи талона на возилото. Недоволен от станалото, упълномощил и адвокат, който да отнесе казуса пред районните магистрати в Хасково.
В конкретния случай съдът счита, че липсва вина от страна на жалбоподателя.
"Деянието е извършено виновно, когато е умишлено или непредпазливо. При умишленото деяние деецът съзнава обществено-опасния характер на деянието, предвижда настъпването на обществено-опасните последици и иска или допуска този резултат. Без вина няма и отговорност", пише в решението на Темида, с което на 15 октомври 2018-а актът на димитровградчанина бе отменен.

Коментари