Слънцето грее еднакво и в Берлин и в Книжовник

Живко Йосифов доказа, че имаш ли добра идея навсякъде е възможен бизнес

Регион

от Михаил Михайлов 1574 прегледа 0

Дете аутист проговори, след като язди понито Марти в увеселителен парк "Горски кът" в Книжовник. Вече обмисляме възможността напролет да създадем специален кът за деца аутисти, каза собственикът на приказния парк край хасковското село Живко Йосифов. Малкото момченце от Хасково идвало две седмици с родителите си в импровизираното ранчо и яздило малкото конче по половин час. След няколко поредни сеанса детето, което казвало само отделни срички и думи, започнало да говори цели изречения.

Собственикът на парка за отдих Живко Йосифов е човек с много идеи, как да направи живота на децата и техните родители по-забавен. Той е купил стара къща на пътя за Кърджали на разклона за Книжовник и я е превърнал в кът за отдих, в който идват не само родители с деца от областния град, но и такива от Димитровград, Харманли, Свиленград, Кърджали и много други населени места.

Като започвах да правя кътовете за игра и влакчето преди две години, хората от селото идваха и ми казваха, че съм луд да се захващам с това, тъй като никой нямало да дойде в това затънтено село, обяснява Живко. Той им отговорил "Слънцето грее еднакво навсякъде и в Берлин, и в Хасково, и в Харманли, и в Книжовник". А сега всички песимисти са ми клиенти. Дори децата на някои от тях започнаха работа като персонал в заведението на парка. През миналата година бизнесът ми се разрасна и трябваше да наема 17 души персонал, за да обслужват тълпите от деца и родители, които взеха да се стичат в "Горски кът".

Йосифов посреща малчуганите още на вратата и им подвиква: "Хайде на влакчето", и всички деца вкупом се натоварват на вагончетата, даже чакат на опашка. След това едно по едно яздят и понито Марти. Понеже опашките от дечица, които искат да пояздят Марти, са наистина големи, Живко е помислил да вземе и мини кобилка, която да прави компания на понито, а и да му помага да забавлява децата.

Предприемачът Живко Йосифов е родом от Ивайловградско, но е живял и работил 20 години в столицата на Германия - Берлин. След това тълпите с гастарбайтери от Източна Европа в мотора на европейската икономика го карали да се завърне в България. В Германия съм работил само в развлекателния бизнес, в увеселителен парк с басейни край Берлин. От немците се научих на ред и дисциплина. Друг много важен урок - да реинвестирам 10% от печалбата в обновяване и поддръжката на материалната база. Преди 15 години обаче емиграционната вълна в Берлин стана много голяма и гастарбайтерите взеха да подбиват заплатите. Тогава се преместих на аерогарата, защото знам перфектно няколко езика и работих на гишето за продажба на билети, но и там след година-две паднаха заплатите и реших да се върна в България и да започна собствен бизнес.


Приятели ми показаха няколко запустели обекта в Харманли, сред които и комплекса Голямата Гергана, но като видях Градската градина с басейните, веднага разбрах, че това е моят обект. Взех го на концесия и го облагородих за нула време. Десет години стопанисвах обекта, направих много за децата и младежите на Харманли. Докарах и немски туристи с каравани, които изкарваха по няколко седмици там, разказва развълнувано Живко. Но преди две години от общината му прекратяват договора и той решава да поеме ново предизвикателство в село Книжовник.


От община Хасково той срещнал пълна подкрепа и дори преди няколко месеца му продали 10 декара общински имот, за да разшири ранчото си и понито, зайците и другите животинки, които го обитават, да имат пълна свобода на действие в него. Той го оградил с дървена ограда и отглежда на свобода домашните любимци. Живко има развита фантазия и е употребил дори старите варели и каручки, които заварил в имота. От варелите направил вагончета за любимото на децата влакче, а на каручките е поставил клетки, в които живеят зайци и птици. В едната от тях е майка зайка, която миналата година е родила над 30 малки. Повечето от тях Живко е подарил на децата, които посещават парка му.


Отдалече си личи, че "Горски кът" е място, направено и стопанисвано с много любов и фантазия. Живко има и много идеи за развитие и разширяване на увеселителния парк. На двадесет метра от имота му се намират старите и изоставени обори на ТКЗС-то. Йосифов е хвърлил мерак на най-близкия от тях и го вижда като минимол с различни отделения. В началото ще има детски кът с аниматори, после за младежите билярдна зала и много други неща за забавление. Проблемът обаче е, че имотът е на 13 наследници, които е много трудно да събереш и убедиш да го продадат, казва той.
Немският възпитаник казва, че е разбрал от живота, че човек трябва да прави това, което може най-добре и за което Господ му е дал талант да го върши.

Трудът на хасковския бизнесмен не остана незабелязан и от Националното сдружение на общините в България и получи наградата за "Активни граждани". Като е интересен е фактът, че наградата му беше връчена от кметът на Харманли Мария Киркова, а имено общината в града на Белоногата му прекрати концесията за Градската градина и басейна в нея.

Понеже детският увеселителен парк работи предимно когато времето е хубаво, Йосифов е решил да си осигури и друг целогодишен доход, като е направил модулна бензиностанция. Тя дава работа на трима души. Спазени са всички законови изисквания за този бизнес. Той обмисля възможността бензиностанцията да е вкопана и да я разшири, за да може да влизат и излизат спокойно и камионите от нея. Срещам много бюрократични спънки да преместя изхода на десет метра разстояние, защото трябва да се отвори нова пътна връзка, а от Агенция "Пътна инфраструктура" имат много сериозни изисквания, защото бензиностанцията е на 50 метра от голямо кръстовище, обяснява той. Но предприемачът не губи надежда, защото се ръководи от руската посоворка - "По-добре врабче в тигана, отколкото щъркел във въздуха".

От близо месец Живко е направил и томбола за своите клиенти. В нея той разиграва австрийски ретро мотопед "Пух". Може да участва всеки, заредил гориво за и над 50 лева. А клиентите, които зареждат с гориво до 20 лева, участват в томбола за таблет. Предприемачът обясняв, че мотопедът е с педали и дори има звънец, като на велосипед, защото е направен специално за тесните калдаръмени улички на старите градове в Австрия.
Предприемчивият бизнесмен забелязал, че след пускането на томболите има покачване на клиентите му и мисли до края на годината да направи и нова томбола, в която наградата да е немска каравана./Хасковска Марица

Коментари