Скандалите ГЕРБ-БСП са пара в свирката

Вместо да се занимават с важните неща като икономиката и съдебната реформа, двете големи партии се тестват предизборно с разни гейтове

Интервю

от Автор: Интервю на Хенриета Георгиева 226 прегледа 0

Скандалите ГЕРБ-БСП са пара в свирката

Първан Симеонов е роден през 1982 г. в Стара Загора. Завършва Езикова гимназия „Ромен Ролан“, журналистика и политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследовател в областта на политическите партии, докторант по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл болкан“. Част от мрежата на Института по социология „Иван Хаджийски“ и на клуба „Конрад Аденауер“.   


- Поредицата скандали „Суджукгейт”, „Кумгейт”, „Викторгейт” реално опасна ли е, или е повече пара в свирката, както твърди министър Красимир Каракачанов?

- Прав е Каракачанов. Партиите у нас нямат съществени различия по важни теми като икономиката и съдебната система. Основните партии у нас не са кой знае колко настроени за реформи, затова голяма част от политическото време се запълва със скандали, които са по-скоро повърхностни. Те са скандали по формата, не по съдържанието. Така че - да, повече пара в свирката, но това се дължи на факта, че има по-изострена конкуренция между управляващи и опозиция. Има и ярка политическа конкуренция между две ключови фигури, каквито са премиерът Борисов и президентът Радев. Дори намирам нещо нормално в това - опозицията е точно за това, да създава проблеми на управляващите.

Иначе не виждам някакви дълбоки структурни различия между основните политически играчи. Те просто се обвиняват взаимно в корупция. Събраха се доста скандали, част от които ГЕРБ сами си направиха от неумелост може би. Новото е, че вече става въпрос за местната власт, което е известен пробив за БСП, защото местната власт е сърцевината на ГЕРБ. По този начин БСП отбелязва точка - навлиза в територията на управляващите.

- Докъде ще стигне това замеряне с компромати?  

- Предстоят местни избори. Предполагам, че ще виждаме подобна размяна на удари в следващите години. Ще има взаимни обвинения за различни общини. По естествен път ГЕРБ ще бъдат по-губещи, тъй като ключовите общини са техни.

А БСП ще си пишат точки преди местните избори през 2019-а. Да не забравяме, че през 2019 г. предстоят и избори за Европейски парламент. 

Иначе няма някакви обществени тежнения това управление да си ходи. То има всички шансове да оцелее, но този път има доста ярка опозиция, която ще се възползва от всеки повод, за да решава и свои вътрешни проблеми. Изнасяйки битката навън, опозицията води и своята вътрешна война.  

Очаквам постоянни трусове, но те могат да доведат дори до известна стабилност, до зацикляне. Какво се случи досега -  БСП вадеше проблем, ГЕРБ контраатакуваше, като вадеше друг проблем. Така от трусове се стигна до цикличност - какво по-нормално от това опозиция и управляващи да се карат?!

Хората започнаха да възприемат това като своего рода стабилност. 

- Ще се ожесточи ли лидерската конкуренция между премиер и президент, или по-скоро да очакваме те да си стиснат ръцете в поне привидно примирие?

- В дългосрочен план тази конкуренция ще остане, тя е нормална между две от най-влиятелните фигури в страната. В краткосрочен план обаче очаквам и двамата да търсят пътища за уталожване на напрежението, каквито сигнали вече се виждат. Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов се извини на президента за острите думи на съпартийците си, остроезичният депутат Антон Тодоров пък бе дискредитиран в известна степен. Т.е. основните говорители срещу президента Радев може би дават крачка назад. А и самият Борисов звучеше по този начин след последната твърда бележка на Румен Радев, което означава, че ще търсят пътища един към друг. Още повече сега предстои нов дебат - антикорупционният закон, където, струва ми се, Борисов ще се опита да намери помирителна линия между опцията „президентът контролира - парламентът контролира”. Премиерът винаги действа така, търси среда в нагнетилия се спор между две алтернативи. Нещо подобно може би предстои да видим, а то предполага по-топли отношения между двете страни на "Дондуков”.  

Не зная какъв ще бъде точно компромисът, може и нищо от това да не се случи. Но Борисов спомена нещо любопитно: ние вече сме се разбрали с президента по това антикорупционният орган да е при него. Борисов се опитва да държи Радев сравнително близо,  както всички свои сериозни конкуренти. Предполагам, че премиерът отново ще се опита да влезе в присъщата си роля на помирител и балансьор.  Но политическото напрежение е голямо и може нищо от това да не се случи. 

- По-спокоен тон ли очаквате на Консултативния съвет за национална сигурност при президента  в понеделник (б. р. - днес)?

- Политиците ще се опитат да покажат признаци на успокояване. Но в дългосрочен план конкуренцията Борисов-Радев остава. 

- Безпочвени спекулации ли са очакванията за партия на
президента?

- Не са спекулации, а опорна точка на противниците на президента Радев. Първо е изключително рано за подобно нещо. Подобни опорни точки целят да вбият клин между президента и БСП. В същото време обаче ГЕРБ с подобни намеци, волно или неволно, пакетира президента с БСП, т.е. резултатът е обратен.  
По същия начин президентът каза: Борисов, спрете беквокалите или вие вече не ги владеете! Така и той се опита да заяви, че Борисов не си владее партията, както и Корнелия Нинова направи за премиера. Това са нормални закачки.

- Кои са същностните проблеми, които политиците избягват с тия псевдобаталии?  

- Един от важните проблеми несъмнено е ефективността от разходите в България, съкращаването на администрация, висшите учебни заведения, които са смехотворно много. Не знам да има норматив колко да са, но очевидна е девалвацията на висшето ни образование. Никой обаче не говори за това, за реформи, напротив. Но и БСП също не е политическа сила, която казва: Харчете по-малко! Напротив, като лява опозиция, тя казва: Харчете повече!   

Другото, за което двете основни партии ГЕРБ и БСП се споразумяха много бързо и лесно, беше съставът на Висшия съдебен съвет.   За сметка на това виждаме размяна на реплики от типа: Вие сте корумпирани! Не, вие сте корумпирани! Това е доста банално и повърхностно, но такъв е и политическият климат в момента - цени се провокацията, екстравагантността. Затова такъв тип скандали намират почва, харесват се.  

Докато решаването на важните проблеми е непопулярно. Представете си, ако някой тръгне да намалява университети, какви разправии ще си навлече. Не е лесно да се правят реформи, затова вече трети мандат Борисов предпочита по-прагматични хоризонти на управление, без реформаторски патос и визионерство. Благоприятстван  от икономическите ръстове, премиерът пропагандира стабилност. Въпросът е, че от гледна точка на поколенията това ще се окаже по-скоро застой. 

- Скандализира ли ви безпардонният тон в парламента в последните дни?  

- По-скоро ми стана смешно. Прекалено драматично беше това с Делян Добрев. А другия спектакъл, с мумиите, дори не съм го слушал на живо.  

- Нямате ли чувството, че 28 г. след началото на демокрацията навлизаме в някак нов, по-различен политически период?  

- 2013 г. всъщност беше повратната.  Тогава като че ли стана ясно, че като че ли ГЕРБ няма да бъде поредният популистки проект, който блясва и изчезва, а ще се институционализира  и ще укрепне като народна партия на масовия среден градски  и селски човек. При наличие на лява партия на малко по-маргинализирани социални слоеве, хора на по-висока възраст, от по-малки населени места, с по-малки житейски шансове, е ясно, че ГЕРБ е прегледна обществена структура. През 2013 г. като че ли стана ясно, че ще продължаваме да виждаме нови и нови популистки проекти, но влизаме в една двуполюсност, край която се установиха  едни малки субекти - елитарна десница, националисти, етнически партии. Това всъщност е много прегледна структура на българското общество.   

С две думи - може би наистина навлизаме в един нов етап, в който и ГЕРБ, и БСП са живи, здрави, в много добра кондиция.  

Това обаче може да се окаже само мое усещане. Може да се окаже, че утре г-н Слави Трифонов излиза и променя всичко с един замах. Една трета от българите му имат доверие - предимно млади хора, по-бунтарски настроени. Това е нишата на добрия стар национално звучащ популизъм, който казва: Оставете го това ляво и дясно, единственото разделение, което има смисъл, е между добрия народ, изправен срещу лошия елит. Това също сме го гледали.   

А това, че ГЕРБ и БСП се сражават, но не по важните въпроси, създава у мнозина усещане, че двете са страни на една и съща монета и е нужно търсене на генерална алтернатива. 

- Всъщност те дясно и ляво ли са?  

- В интерес на истината - не, поне по отношение на дясното. По-скоро са много отместено ляво и това е нормално, тъй като България е бедна страна. Традиционната градска десница дори не е в парламента. Но имаме сравнително прегледна политическа структура, благодарение и на сравнително устойчивите икономически показатели. Но в края на мандата предстои преосмисляне на европейското финансиране, което може да промени доста неща. Трайно свикнахме източник на благосъстояние да са европейски средства. Ако те намалеят, тогава е възможна и нова радикализация в България.

Коментари