Школа "Колорит" стартира новия сезон с курс по керамика

култура

от Михаил Михайлов 193 прегледа 0

ХАСКОВО

Школата по изкуствата "Колорит" започна новия творчески сезон с интензивен курс по керамика. Ръководителят на школата Веселина Делчева каза, че и тази година десетките и възпитаници ще се учат на различни техники и модерни начини да се изразят в изкуството. На занаята с обработването на глината курсистите се учат от шефката на Галерията Татяна Форева, която е завършила специалност "керамика".

Първи се докоснаха до финия шамот по-големите възпитаници на "Колорит" от 10 до 12 клас. Те казаха, че това е нещо ново за тях, но е много хубаво да се работи с глината, защото можеш да изваяш от нея всякакви форми, а и успокоява нервите.

"Удоволствие е да усещаш материала. Във всеки момент, в който го пипаш и моделираш може да ти хрумнат различни идеи как да го оформиш", каза на младите творци Татяна Форева. Исках да покажа на децата в школата най-ранната техника за работа с глина, така наречената ръчна керамика с "масури". Тук може във всеки момент да решиш да измениш формата на съда, който правиш. Може да сътвориш различни животни, плодове и какво ли още не. Техниката с "масури" дава по-голяма свобода на действие от тази с грънчарското колело, където съдовете стават по-типични форми, обясни Форева.

Различните възрастови групи от школата ще получат началните наставления за работа с глина от шефката на Галерията, а след като съдовете им изсъхнат тя ще им покаже как стават и глазурите и лакирането.

Школа "Колорит" подготвя и традиционната си Коледна изложба. Тя е на тема "С аромат на Коледни сладки", каза Веселина Делчева. В нея ще бъдат показани разлирни нови и модерни техники на рисуване и творчество. Школниците ще подготвят и керамична изложба, но за следващото лято./Хасковска Марица

Коментари