САЩ оферира за изтребители, F-16 e най-добрата

Свят

от Екип Марица 49 прегледа 0

Офертата на САЩ за изтребители F-16 е най-добрата. Това увери заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, като това било така, защотоофертата била напълно завършена и самолетите се предлагали окомплектовани.

Според Запрянов 2019 г. щяла да бъде "историческа" за Българската армия.

"Няма алтернатива българските ВВС да се развиват, ако не бъдат превъоръжени с нов самолет" изтъкна Запрянов пред БНР и припомни, че има проблеми с поддръжката на сегашните изтребители МиГ-29 и Су.

"Те са много добри самолети за времето си, но са вече на края на своя жизнен ресурс", посочи той.

"Американското предложение разглежда при въоръжаването на България с една ескадрила Ф-16, тази ескадрила да придобие точно такива способности, каквито има всяка американска ескадрила от 16 самолета. Компромисът тук е недопустим, тъй като сертифицирането на едно бойно формирование по НАТО се базира на точно определена методика. Затова смятаме, че ако постигнем с американците обещаното намаление, Българската армия ще получи технологично поколение самолет и част от оръжейните му системи, и оръжията му ще бъдат от пето поколение - те са същите, каквито са на Ф-22 и Ф-35. От друга страна, България ще има същото качество на своята бойна авиация, каквото има Гърция, която също ще мигрира техните до блок 70, на Румъния и почти на Турция. Ще осигурим и дългосрочна способност за ъпгрейд на българския самолет в приложение на десетки години до най-новите технологични постижения на НАТО", коментира още Запрянов.

За да се вмести офертата в бюджета ни от 1,8 милиарда лева, е достатъчно американската страна да намали стойността ѝ с няколко процента, които "американската страна е готова да намали", увери той.

"На този етап, за нас част от техническите параметри, които са секретни, и част от ценовите параметри са отворени за договаряне и изясняване, което ще направи самолета категорично оперативно най-добър и ценово приемлив", подчерта още Атанас Запрянов.

Коментари