Санирани панелки димят като колиби

Обновените сгради са сред мерките срещу мръсния въздух, а в тях димят кюмбета

Хасково

от Цанка Семерджиева 153 прегледа 0

Санирани блокове димят като колиби. Въпреки , че са обновени и собствениците им реално пестят от сметките за ток, не са малко хасковлии, които продължават да се топлят с твърдо гориво. Покривите на ремонтираните сграда са в сажди, скоро чернилката ще потече по фасадите, но най- лошото е, че дишаме отделяните фини прахови частици от битовото отопление, а нищо не се предприема . Абсурдното е, че санираните жилищни сгради са посочени като мерки, който се предприемат в общинската програма за намаляване на емисиите на вредни вещества във въздуха.

Държавата, която инвестира в частни домове, като ги санира, можеше поне да забрани твърдото гориво в обновените по националната програма сгради. Със сигурност щеше да има екофект. Статистика за домакинства преминали от твърдо гориво на газ или ток заради безвъзмездното саниране липсва.

А тъй като липсва и екоефект, страната ни ще плаща милиони евро заради мръсния въздух от тази година. Очаква се края на т.м. Съдът на Европейския съюз в Люксембург да задейства парична санкция срещу България, след като с годините проблемът се задълбочава, вместо да се решава. Наказателната процедура срещу България е задействана от Европейската комисия още през 2015 г. заради системно неспазване на пределно допустимите норми за замърсяване на въздуха, отчетени в периода от 2007 до 2014 г.

Първото решение бе постановено от СЕС през април миналата година. С него Европейският съд констатира, че въздухът в България е със съдържание на фини прахови частици 2-3 пъти по-високо от приетите норми за страните членки на ЕС. Страната ни не се справи, въпреки гратисните периоди, които получи.

В същото време страната ни е в челните места по смъртност заради мръсния въздух.

Сред мерките, посочени в общинската програма срещу мръсния въздух са още газифициране на сгради, миене и мокро почистване на уличната мрежа и площите за обществено ползване, озеленяване. Подобно на ситуацията в цялата страна, резултати няма.

Коментари