Санирането върви и в студ, и във вятър

Хасково

от Цанка Семерджиева 224 прегледа 0

Санирането в Хасково върви на бързи обороти, дори в днешния мразовит ден. Температурата е малко над нулата, духа леден вятър със скоророст от близо 5 м/сек., но бригадите не спират, видя наш репортер днес сутринта.

Ударно се сменят дограми на бл. 30 в кв. „Орфей“,въпреки студа. По скелетата има строители, които вършат и друга работа.

Алпинист пък се пусна на фасадата на ремонтирания бл. 19 в квартала, за да прави мазилка в студа. Тука работата не е спирала, казват, че слагали специални смеси, ще видим ефекта, когато приключат, коментираха хорота от големия блок.

Предвид прогнозите за времето преди дни от Главна инспекция по труда напомниха на работодателите, че трябва да предприемат специални мерки за опазване живота и здравето на работещите. Те са задължени да съобразят условията на труд с изискванията на Наредбата за минималните изисквания за микроклимата на работните места. Могат да бъдат предприети организационни и/или технически мерки за минимизиране на риска, като промяна на работното време с цел избягване на полагане на труд в най-студените часове на денонощието; въвеждане на по-чести почивки; промяна на типа работа, като се възлага такава, която е по-безопасна при дадени условия; осигуряване на подходящо работно облекло; на лични предпазни средства, топли напитки и др. В наредбата тежкия физически труд при ниски температури е допустим.

Коментари