Румен Гаргов: Няма причини за скок на свинското

Спазват ли се предписанията, дадени от властите, няма как заразено месо да влезе в кланицата и магазините

Хасково

от Цанка Семерджиева 328 прегледа 0

Румен Гаргов: Няма причини за скок на свинското

         

Военна полиция следи какво месо влиза в кланицата. Здравните власти ни скъсват от проверки. За седмица три пъти ни инспектираха от агенцията по храните. Подложени сме на денонощно наблюдение. Така коментира мерките за безопасност, които се предприемат  заради чумата по свинете в страната, Румен Гаргов, бранд мениджър на „Мони мес”,  най- големият месопроизводител в региона.

 

Не е нужно да се създава истерия, щом се спазват  всички предписания, няма как заразено месо да попадне в кланицата или магазините ни. Част от  месото е от собствената ферма, останалото от български производители от райони, незаразени с болестта. Следим за биосигурността, обезпаразитяме с определени препарати, допълва той.

 

Няма отлив на клиенти, но има притеснение, въпрески че болестта не е опасна за хората, допълва още той. Според него поне за сега няма причина за скок в цената на свинското месо. Не ми е ясно защо колеги с малки магазини  в града са повишили цените с около 1 лев., тъй като няма основание за това. Ако на по- късен етап се стигне до повишаване на цената, скокът няма да е драстичен, смята още бранд мениджърът.

 

На територята на Хасковска област няма констатирани огнища на болестта. Тя не е опасна за хората, но нанася огромни икономически щети.

Наша проверка из магазини в  града показа, че действително има покачване на цената на свинското.  Собственици  на обектите обаче не пожелаха да коментират темата.

Коментари