Решетки за лихвари, взели два апартамента срещу 15 бона заем

Двамата пловдивчани отпускали кредити срещу 2400 лева месечна лихва

Крими

от Георги Василев 743 прегледа 0

Решетки за лихвари, взели два апартамента срещу 15 бона заем

Двама пловдивски лихвари ще чакат старта на делото срещу тях в следствения арест. Това реши вчера пловдивският апелативен съд, който разгледа и потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“.

Срещу тях са повдигнати обвинения, че са отпускали кредити и извършвали банкова дейност без разрешение, давайки заеми на граждани с лоши кредитни досиета. В резултат на това придобили апартамент в Асеновград и два поземлени имота на обща стойност 72 000 лева, срещу което са предоставили кредит от 60 000 лева с 2400 лева месечна лихва.


Единият придобил и апартамент в Пловдив с пазарна оценка 72 000 лева срещу отпуснат кредит от 15 000 лева с месечна лихва от 600 лева. Двамата обвиняеми са отпускали нееднократно заеми и на други лица срещу запис на заповед и месечна лихва, варираща от 500 до 1200 лева.

Магистратите решиха, че са налице достатъчно доказателства, че двамата задържани са извършили престъплението, за което се предвижда от 5 до 10 години затвор, глоба от 5000 до 10 000 лева и конфискация на част или на цялото имущество.

Съдиите прецениха, че има опасност двамата да извършат престъпление, ако бъдат пуснати. Единият от обвиняемите е направил опит да повлияе върху една от свидетелките, за да прикрие участието си в извършеното престъпление. Не е изяснен и произходът на средствата, които са раздавани на клиентите като заеми.

Коментари