Ремонтират храм "Св. Димитър", търсят се дарители

Събраната сума не стига да се сменят старите керемиди, за да няма течове

Хасково

от Михаил Михайлов 626 прегледа 0

Голям ремонт на църквата "Св. Димитър" тече от няколко дни. Храмът е опасан със скеле, но понеже не се ремонтира вътре, той е отворен и продължаваме да служим в нея, съобщи отец Серафим.
Фасадата на святата сграда беше в много лошо състояние, а след като разкрихме част от покрива за смяна на улуците се оказа, че и покривът е за основен ремонт, защото има течове, обясни Анушка Колева от "Водстой", фирмата която прави ремонта. Сложността идва от необходимостта да се реставрира декоративния корниз и украсата около прозорците на старата сграда, добави тя.

Средствата за обновяването на фасадата сме ги събирали от дарения на вярващите, които се черкуват тук. Има и няколко по-големи дарители и фирми, които помогнаха, но те искат да се запази анонимността им. Реставрацията е по-сложен процес, а запазването на декоративните елементи, корнизи, фризове и други ще съхрани автентичността на храма. В момента се работи и по ремонта на покрива на абсидата, която е от източната страна на църквата, обясни свещенник Серафим. Имаме одобрен договор с фирмата изпълнител, която е и един от основните дарители. Трябваше години да чакаме решението на епархийския съвет, но то е факт и вече се работи по фасадата и покрива. Работили сме съвместно с Анушка Колева при строежа на параклиса "Св. Анна" в Дома за стари хора" на Кенана и останахме много доволни.
Отец Серафим призова хората с възможности да помогнат, като дарят средства за подмяна на старите керемиди с нови. За сега подменихме само първите три реда керемиди, за да не пропускат вода при улуците. Благодарни сме на дарителите ни, които и в днешното напрегнато и забързано време отделиха от залъка си, но ни трябват още средства, за да използваме сложеното скеле и да подменим старите керемиди, казаха още от храма.

Благославяме Господа, защото ни оказа милост и в петък малко преди да завали големия дъжд, работниците поставиха последната керемида и се оказа, че теч нямаше, добави развълнувано отец Серафим. Да види как върви ремонта дойде и архиерейският наместник отец Георги Тодев от Димитровград. Той похвали свещеник Серафим за Богоугодното дело, което е подел.
Същевременно от църквата се похвалиха, че са получили дарение - икона на Св. Серафим Софийски Чудотворец.

Коментари