Разходите ни растат повече от доходите

България

от Цанка Семерджиева 151 прегледа 0

Разходите ни растат повече от доходите

Разходите ни растат повече от доходите. Това показват данните на НСИ за харчовете на домакинствата за третото тримесечие на м.г. Според тях общият доход на лице в страната е 1 541 лв., като е нараснал с 7.7 %, а общият разход е 1 518 лв., като ръстът е с 9.8 %.

Над 30 на сто от разходите ни отиват за храна, жилището ни коства 16.5 на сто от харчовете, а 11.7 на сто - транспорт и съобщения.

В номинална стойност разходите ни изглеждат така: 457 лв. за храна и облекло, 60 лв. за цигари и алкохол, за ток, вода и др. разходи за жилището- 250 лв., за здравеопазване- 73лв., за транспорт 178 лв., за свободно време харчим по 109 лв. , а за данъци и осигуровки- 188 лв. Така излиза, че най- много даваме за държавата, т.е. данъците, таксите и осигуровките, които плащаме и ни удържат имат най- голям дял в харчовете.

Сметките са правени при среден общ доход за страната от 1 541 лв. Само че средната заплата в хасковска област е 819 лв. Част от разходите обаче са близки, независимо дали в столицата или в Хасково живее човек. Вероятно жителите на областта оцеляват, като спестяват от удоволствия, поддържане на дома и облекло, за сметка на храната, лекарствата и задължителните удръжки.

Коментари