Раздадоха 2000 розови тениски

Хасковски училища отбелязаха Деня срещу тормоза с различни мероприятия

Образование

от Михаил Михайлов 481 прегледа 0

Около 2000 розови тениски с надпис „Ден срещу тормоза“ бяха раздадени в хасковските училища днес. Инициативата е на местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към общината.

Тениските бяха облечени от учениците, с което те показаха своята съпричастност в борба срещу тормоза в училище.

На много места хасковските школници правят и свои инициативи. Денят на розовата фланелка, както още е популярна последната сряда от месец февруари, бе отбелязан и в хасковската математическа гимназия. Директорът на училището Донка Маргаритова също сложи тениска в розово, както и бившият заместник-кмет на Хасково Милена Трендафилова.

Заради снега бяха отменени масовите прояви на открито, но от комисията призоваха всеки по своя начин да покаже съпричастност към идеята за нетърпимост на тормоза между подрастващите в училищната среда. А тя тръгва като спонтанен жест в училище в канадската провинция Нова Скотия през 2007 г., когато момче, облечено с розова блуза на първия учебен ден, станало обект на подигравки от по-големи ученици. Възмутени от безпричинната атака, на следващия ден, Дейвид Шепърд и Травис Прайс от същото училище решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски, в подкрепа на тормозения техен съученик и с идеята, че всеки има право на собствен избор.

Коментари