Първият кореспондент на БТА празнува 90-годишен юбилей

Журналистът Петронка Техова е работила и за местни и национални печатни издания

Хасково

от Анжелина ЯНЕВА 536 прегледа 0

Доайенът на хасковските журналисти Петронка Техова навършва днес 90 години.

Завършила е вечерната гимназия в Хасково. Нейният професионален път започва в далечната 1951-а, когато става първият окръжен кореспондент на БТА. Това работи в продължение на 3 г. и половина. Специализирала е при най-добрите журналисти в Хасково по онова време.

След това Техова продължава във вестник “Родопска борба”, а по-късно във в. “Хасковска трибуна” , където работи до своето пенсиониране през 1983-а. През годините е била кореспондент на в. “Труд” и на други централни издания, както и на радио “Стара Загора”.

С радост си спомня работата си с великолепните си колеги и професионалисти Вълчо Михайлов и Митко Добрев. Не може да забрави и опита, който е придобила от Барух Шамлиев, Илия Кильовски и Милко Григоров.

През годините тя е получавала много плакети - признание за нейния професионализъм. Носител е на орден “Св. св. Кирил и Методий”.

Нейната дъщеря Любомира си спомня, че у тях бил вторият телефон след този на кмета и майка й работела неуморно. Умеела да съчетава професионализма и трудовите си задължения с майчинството. Докато били деца със сестра й Атанаска, Петронка поставяла под пишещата машина одеяло, за да не ги събужда от тракането на клавишите и да може да работи.

Пътувала е в Унгария за обмяна на опит. Искаше винаги да пише само истината. Тя е честен и свестен човек. Работила е и в партиен отдел. Винаги е била с леви убеждения, коментира нейната дъщеря Люба. За нея журналистиката бе път и съдба, и най-вече себеусещане. Имаше нужда да пише.

Петронка Техова е автор и на разкази и фейлетони. Много от тях не са видели бял свят, но нейната внучка Валентина планира някой ден да ги издаде. Повечето са провокирани от истински случки, до които журналистката се е докоснала. Малка част от нейните рожби са публикувани в Хасковски сборник.

Никой от децата и внуците й не е поел по нейния път в журналистика. Те обаче с любов си спомнят нейната себеотдаденост в работата и й пожелават здраве за празника.

Коментари