Прокуратурата проверява кметството за нападение на кучета

Хасково

от Екип Марица 69 прегледа 0

Прокуратурата проверява кметството за нападение на кучета

Районната прокуратура в Хасково се самосезира по материали от медиите и започна проверка по 2 инцидента за нападнати от кучета хора.

Вече има разпореждане до кмета Добри Беливанов за проверка спазва ли се Наредбити за придобиване, притежаване и отглеждане на кучета, а също и за дейността на приюта за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на общината. В срок от месец общинската администрация трябва да представи обобщен доклад.

На 8 февруари т.г. питбул нападна минувачи на улица "Искър“ в областния град. Мъж и жена пострадаха по-сериозно и потърсиха помощ в болница. Собственикът на кучето бил в Англия и го оставил на баба си да го гледа.

След инцидента четириногото бе настанено в приюта за бездомни кучета. ​Собственикът му вече е подал декларация, че се отказва от кучето. ​След прокурорската проверка ще се реши дали животното да бъде евтаназирано или кастрирано и предадено на зоодоброволците.

На 25-и, пак миналия месец, друг хасковлия бе нападнат от глутница край комплекс "ХХІ век". Едно от кучетата го ухапа по крака.

От заработването на приюта в края на януари вчера са заловени 43 бездомни кучета, 39 вече са кастрирани.

Както вече писахме, на заседанието си в сряда правителството прие Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на България, след като бе отчетено, че общините не се справят. В Програмата е заложено извършване на преброяване на безстопанствените песове на територията на цялата страна./Марица

Коментари