Проф. Петър Иванов : България е в клинична демографска смърт

Коментари

от Цанка Семерджиева 705 прегледа 0

Проф. Петър Иванов : България е в клинична демографска смърт

"Хасковска Марица" 

Професор Петър Иванов е директор на демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). От години той се занимава с темата за изчезването на българите като етнос. Ето неговото мнение:

„Апокалипсисът вече е настъпил - България е в клинична демографска смърт. Преди 4 години имаше конференция в Брюксел на тема „Проблеми на демографската политика на ЕС“. Там бил представен доклад „България след българите“. Тоест всички са наясно със съдбата на народа ни - да изчезне.

Раждаемостта у нас е най-ниска в света. През 1952 година са се родили 183 000 деца, а през 2015 г. - 63 000. Смъртността пък се увеличава и е най-висока в света. По смъртност България оглавява класацията, а след нас са държави като Чад, Афганистан и Лесото.

Ние сме и на първо място по самоубийства, според Националния статистически институт. Това са данни от местни служби и не включват всички, които се самоубиват в България. Опитите за самоубийства също са много.

По-интересен е въпросът за генофонда. След 9 септември, по данни на световни учени като Рудолф Ръммел - избитите от комунистическия режим са 330 000, което се равнява на 6% от населението по онова време. Става въпрос за интелигенцията - професори, учени, предприемачи и хора, които носят добрия генофонд на българите“.


Всичко по темата тук