Проф. Константинов: Без протести властта се самозабравя

Борисов няма да хвърли оставка, защото 2019 г. ще е определяща за бъдещето на партиите у нас

Коментари

от проф. Михаил Константинов, математик 52 прегледа 0

Проф. Константинов: Без протести властта се самозабравя

Фатално важна година предстои както за България, така и за Европа заради европейските и местни избори. Местните са вероятно най-важните избори за крепенето на властта, защото местните структури крепят властта. Освен това в същата година ще има и избор за главен прокурор.

Протестите няма да са решаващият фактор, който ще свали правителството. То се намира под троен натиск за предсрочни избори. Първо, това са протестите на хората, това е натиск отдолу. До голяма степен е неорганизиран, макар че има и елементи на организация. Второ, това са натиск и атаки от страна на политическите противници, които естествено са главно в лицето на БСП. И освен това правителството се бори, бих казал със собствената си глупост на част от своите участници, защото това, което се развива в малката коалиция, е просто проява на кристална политическа глупост.

ОП не могат да си контролират нервите. На премиера може да му писне накрая и да хвърли пешкира, но няма да го направи, защото 2019 г. е много важна.

Освен това има големи пари, които трябва да се разпределят през 2019 г.- 100 млн. са само за отсечката на автомагистрала Струма до Кресна.

Ако има предсрочни парламентарни избори, властта ще бъде на друго място. Те могат да са доста агресивно настроени този път. Не виждам как ще се отиде на този риск. Затова властта ще се държи.

Протестите искат толкова много различни неща, че няма как да се случат. Те дори си противоречат. Големите протести бяха през 1996-1997 г. Те бяха от глад, ставаше въпрос за физическо оцеляване. Иначе протестите действат като имунна система на обществото. Ако ги няма, властта се олива и се самозабравя.

По повод на искането за смяна на политическата система в страната - нека припомним, че в България има Конституция, която посочва как се управлява страната. За смяна на политическата система ще е нужно да се свика Велико народно събрание. За целта политическите сили трябва да се разберат. Българският президент не е слаб - той подписва указите за назначения на всички висши назначения. Той участва в конструирането на висшата власт в страната. Ще видим голяма игра около назначението на главния прокурор. Сто на сто то ще е негово. Силата му е много ясна и отчетлива, а Радев показва желание да я използва.

ВСС ще се съгласува с Радев, затова назначението на главен прокурор ще бъде 50% от избора на президента. Само процедурата преди това ще зависи от управлението.

Притеснението на политиците при електронното гласуване е, че ромското население и вотът от Турция ще определят властта у нас.

Коментари