Преработвателите няма да изкупват череши до 23 май

агро

от Михаил Михайлов 1416 прегледа 0

Фабриките, които се занимават с преработката и консервацията на череши, са решили тази година да не изкупуват ранните сортове до 23 май. Големите производители с много декари насаждения се притесняват, че продукцията им може да остане нереализирана, защото ранните сортове черна ранна, бигаро бюрла, бигаро моро, ърли лори и други вече започват да узряват масово.


Предишни години камионите на прекупвачите се пълнеха с ранната продукция, която изкупуваха на цени от 0,60 до 1 лев за килограм на едро. "Говорих с представители на няколкото фабрики, с които работим дълги години, но от всякъде ми казаха, че няма да изкупуват ранните сортове череши. Тази година има много череши навсякъде, и в Кюстендилско, и в Айтоско, Пловдивско и в Старозагорско и преработвателите са решили да си набавят необходимите количества от средно зреещите сортове, които са по-твърди и по подходящи за консервиране", обясни Георги Русев, един от най-големите производители на череши в Крепост.

Миналата и по-миналата година в Кюстендил и други региони на страната имаше сериозни измръзвания в цъфтежа, а валяха и много градушки и особено ранната продукция беше доста увредена.Тогава изкупната цена да едро се запази доста висока 2,50-3 лева, даже едрите хрущялки се изкупуваха за 4 лева. Тази година производителите в хасковско се надяват да си реализират продукцията на местния пазар и в съседни държави като Румъния, Гърция и Молдова, защото повечето ранни сортове са дали много плод. Може да има и рязък спад на цената на черешите, ако големите производители в областта не си намерят реализация на продукцията, коментираха хора от бранша. Това, което може да ни спаси, е че тук и в района на Петрич и Сандански черешите изпреварват в зреенето тези от останалата част на страната със седмица или десет дни, добавиха притеснени за реализацията на продукцията овощари.

Коментари