Преди 106 г.: Българската армия щурмува Одрин

Падането на ключовата османска крепост слага край на Балканската война

България

от Руслан Йорданов 62 прегледа 0

Преди 106 г.: Българската армия щурмува Одрин

На днешния ден през 1913 г. започва една от най-славните операции на Българската армия в новата ни история - превземането на Одрин. Щурмът на ключовата османска крепост е предшестван от десетчасов артилерийски обстрел. В 4 часа през нощта започва безмълвното придвижване на българите срещу вражеските позиции. До 9 часа сутринта на другия ден предната отбранителна позиция в Източния сектор е превзета и османските части се оттеглят към главната позиция. На Южния сектор българските части успяват да се придвижат напред и да заемат нова позиция на няколкостотин метра от предната османска линия. На следващата нощ атаката е подновена с ожесточен артилерийски обстрел. Половин час по-късно пехотата настъпва и артилерията пренася огъня напред.


При щурма Българската армия използва за пръв път в историята пълзящ артилерийски огън („огневи вал“) като защитна завеса на пехотата, която следва отблизо. Впоследствие тази тактика се прилага от армиите на западния фронт на Първата световна война. След близо осемчасов бой всички фортове в Източния сектор (Айвазбаба, Айджиолу, Кестенлик, Куручешме, Йълдъз, Топьолу и Кавказ) са превзети.

Сутринта на 12 март главната отбранителна линия на Одрин е овладяна и български части започват да навлизат в града, който е обхванат от паника. Последната османска съпротива е преодоляна до обяд. Падането на Одрин слага край на Балканската война.